Zahvaljujući izvrsnoj saradnji policija Republike Srpske i Crne Gore rasvijetljeno je razbojništvo u Nikšiću u kojem je prilikom pljačke Pošte ubijen radnik obezbjeđenja Ljubiša Mrdak.

Rekla je ovo viša tužiteljka Maja Jovanović na pres konferenciji Uprave policije i dodala da je sedam osoba obuhvaćeno naredbom o sprovođenju istrage i da im se svima na teret stavlja ubistvo u saizvršilaštvu.

Objasnila je i da su četvorica osumnjičenih u pritvoru i to dvojica u Crnoj Gori, a dvojica u BiH, a da će za ostalim osumnjičenima biti izdata potjernica.

Nakon kontinuranih aktivnosti ovog tužilaštva i naše poliicje, kao i u saradnji sa policijom i tužilaštvom Bosne i Hercegovine, koja je, moram istaći na visokom nivou, ne samo u ovom, već i u ranijoj saradnji u drugim predmetima, došli smo do određenih saznanja i dokaza protiv više lica koji su učestvovali u izvršenju predmetnog krivičnog djela. Od stane policije podnijeta je krivična prijava protiv sedam lica, po kojoj je donijeta naredba za sprovođenje, a kasnije i za proširenje istrage. Protiv četiri lica je određen pritvor i to protiv dva lica u Crnoj Gori a protiv dva lica u Bosni i Hercegovini, dok se tri lica nalaze u bjekstvu i u toku je postupak izdavanja međunarodne potjernice protiv istih”, rekla je Jovanovićeva.

Ona je ustakla da se protiv svih lica vodi se istraga da su kao saizvršioci izvršili krivično djelo – razbojništvo pri čemu je jedno lice sa umišljajem lišeno života.

“Ono što moram da istaknem jeste činjenica da vam u ovom momentu, zbog zaštite interesa postupka, ne mogu saopštavati sve detalje za koje ste vi, vjerovatno zainteresovani. Zbog toga vas molim za razumijevanje i istovremeno podsjećam da objavljivanjem određenih informacija do kojih vi dođete, možete ugroziti postupak. Svi smo na istom zadatku da omogućimo bezbjednost građanima Crne Gore i zato od vas očekujem saradnju da preuranjenim objavljivanjem ne šaljete upozorenje određenim licima protiv kojih se vodi postupak”, navela je ona.

Okružni sud u Banjaluci odredio je pritvor Petru Zolaku iz Laktaša i Stojanu Albijaniću iz Bileće. U Višem sudu u Podgorici određen je pritvor i Stefanu Regojeviću iz Banjaluke, a koji trenutno boravi u Budvi.

Govoreći o tom teškom krivičnom djelu, predstavnik CB Nikšić Radovan Radulović kazao je da je jedan projektil pogodio Mrdaka.

“Sa pozicije rukovodioca kriminalističke policije u Centru bezbjednosti Nikšić, istakao bih posvećenost i istrajnost svakog službenika koji je učestvovao u rasvjetljavanju ovog teškog krivičnog djela. Kao što je i navedeno aktivnosti policije na rješavanju ovog krivičnog djela su sprovedene na teritorijama više gradova u Crnoj Gori, kao i na teritorijama Republike Srpske, gdje bi se ovom prilikom posebno zahvalio kolegama iz Republike Srpske i Republike Hrvatske na izuzetnoj saradnji i doprinosu u rješavanju ovog krivičnog djela. Takođe, zahvalio bih se svim organizacioniom cjelinama Uprave policije koje su dale doprinos na rješavanju krivičnog djela, a koje je za manje od 10 dana u postpunosti rasvijetljeno”, naveo je Radulović.

Poručio je da posebnu zahvalnost duguju porodici mrdak koja je pokazala toleranciju i ukazala povjerenje Upravi policije i nadležnim organima, a koji će na kraju i dočekati zadovoljenje pravde.

“Želio bih da poručim građanima Nikšića kao i cjelokupnoj javnosti Crne Gore da će policijski službenici Centra bezbjednosti Nikšić i Uprave policije i dalje odgovorno i profesionalno preduzimati mjere i radnje na zaštiti lične i imovinske sigurnosti građana, sprečavanju i otkrivanju krivičnih djela kao na pronalaženju i lišavanju slobode počinilaca krivičnih djela. Na kraju posebno ukazujem privrednim društvima koja obavljaju poslove obezbjeđenja transporta novca i dragocjenosti da je potrebno preduzeti dodatne mjere bezbjednosti u cilju zaštite života njihovih zaposlenih koji obavljaju veoma složene i visokorizične poslove”, zaključuje Radulović.

Pretreseno desetine stanova

Radulović kaže da je pretresano i provjereno na desetine stanova u Crnoj Gori, kao i destine u BiH, ali i da je u cilju identifikacije izuzet video nadzor sa 250 kamera, kao i da su preduzete druge brojne mjere i radnje.

“Istražitelji su utvrdili da je ta grupa od jula pripremala razbojništvo M. K. i R. S. iz Budve, porijeklom iz Banjaluke i A. S.”, kazao je Lazar Šćepanović iz kriminalističke policije.

Radovan Radulović iz Kriminalističke policije CB Nikšić zahvalio se porodici Ljubiše Mrdaka i poručio građanima Nikšića da će CB Nikšić učiniti sve da sačuva mir.

Šćepanović je, orekao da je od sedam osumnjičenih pet državljana BiH, a dva crnogorska.

Poručio je da zbog istrage ne može kazati ko je od njih direktni izvršilac, odnosno ko je povukao oroz nišaneći u Mrdaka.

U bjekstvu

ATV nezvanično saznaje da su još u bjekstvu Srđan Svjetlanović, Nemanja Miljković i David Banjac.

Izvor: ATV