Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević ocijenio je da je posjeta zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara BiH još jedna potvrda upadljive i duboke veze između SDA i SAD.

– Dok se njegova posjeta nadvila kao težak i prijeteći oblak nad Republikom Srpskom, Federacija BiH je mogla da odahne, i to s pravom, uvjerena da nikada neće odgovarati ni za jednog svog štićenika koji je sijao smrt po svijetu, ne izuzimajući ni Ameriku – rekao je Galijašević Srni.

Galijašević je upitao šta li se krije u danajskim darovima izaslanika SAD zaduženog za Balkan, koji je za SDA, kako je rekao, čovjek ne samo za “unutrašnja pitanja”, već i za prikrivanja onih van granica BiH.

Stručnjak za bezbjednost podsjetio je da od 1991. godine, zahvaljujući SDA, BiH važi za centar svjetskog terorizma.

– U drugom mjesecu 1996. najvažnija “Al kaidina” vojna formacija na planeti – odred `El mudžahedin` brojao je 1.774 vojnika, među njima nemalo propovjednika – rekao je Galijašević.

On je naveo da su se “ratnici džihada”, poslije rata, planski i uz podršku zapadnih obavještajnih službi, rasporedili po cijelom svijetu, organizujući terorističke akcije.

Galijašević tvrdi da su najvažniji akteri napada na kule bliznakinje u Njujorku 11. septembra 2001. godine posjedovali državljanstvo BiH i bili učesnici u ratu devedesetih godina peošlog vijeka u BiH.

Stručnjak za bezbjednost istakao je i da oni nikada nisu figurisani kao povod za sankcije SDA, iako je dokazana njihova veza i zajednička uloga u svjetskom terorizmu.

– Otuda je teško utvrditi gdje se završava SDA, a gdje počinje SAD, te kako Amerika toleriše ubistva svojih građana stradalih od ruke bosanskih terorista – rekao je Galijašević i dodao da se “crni oblak prijetnji nadvija samo nad Republikom Srpskom”.

On je podsjetio i na to da je, tri mjeseca nakon napada 11. septembra, Sulejman Talović u Solt Lejk Sitiju usmrtio pet osoba prije nego što je policija ubila njega, kao i da je Adis Medunjanin, porijeklom iz BiH, proglašen krivim prema svim tačkama optužnice, uključujući onu za korištenje oružja za masovno uništenje, nekoliko pokušaja ubistava i pružanje podrške stranoj terorističkoj organizaciji – “Al kaidi”, čiji je bilo član.

– Ništa od ovoga neće biti tema za razmišljanje Eskobaru. Sankcije teroristima iz BiH i sa Kosova nikada američka Vlada nije donosila, niti izricala – konstatovao je Galijašević.

On je naglasio da SDA može da odahne jer je, “izgleda, njen mir garantovan količinom prolivene krvi”.

Autor: SRNA/RTRS