Darko Banjac, predsjednik Narodne partije Srpske i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, rekao je da će 24. novembra, kada bude održana redovna sjednica Skupštine, biti dogovoreno kada će se održati posebna sjednica o vraćanju nadležnosti.

On očekuje da se odmah po završetku redovne, održi i posebna sjednica Narodne skupštine na kojoj će biti raspravljeno sve ono što su dogovarali u narednom periodu.

„Riječ je o jednoj dinamici koju smo mi dogovorili zbog pripreme svih materijala za tu sjednicu, a s druge strane, i poslije održavnja te sjednice, kada Narodna skupština donese te odluke, onda se mora ići u pripremu određenih zakona po tim oblastima. To je jedan proces koji će trajati, zato smo rekli u roku od šest mjeseci. Jedan dio zakona će biti donesen do kraja ove godine, drugi do kraja trećeg mjeseca sljedeće godine i onda treći dio, odnosno set zakona biće donesen do šest mjeseca sljedeće godine“, rekao je Banjac za ATV.

Komentarišući izjave opozicije da se od posebne sjednice odustalo, Banjac kaže da su oni vjerovatno nestrpljivi.  Kaže da zna da dio međunarodne zajednice pokušava to zaustaviti  određenim izjavama.

„To što je rekla opozicija, to je njihov stav, posebna sjednica Narodne skupštine će biti održana. Ono što je dogovoreno treba da bude ispoštovano na toj sjednici. Biće zanimljivo vidjeti kako će se izjasniti narodni poslanici. Uvijek govorim da ne trebamo biti zarobljenici svojih političkih partija, mi sada treba da budemo zarobljenici politike Republike Srpske i treba da predstavljamo politiku Republike Srpske“, jasan je Banjac.

Pojašnjava da Republika Srpska hoće da vrati ono što nije potpisano u Dejtonu. Podsjetio je da je prije nekoliko godina Ustavni sud BiH rekao da nije nadležan za pojedine zakone i oblasti.

„Tu su stvari vrlo jasne i precizne i mi treba da idmeo u tom pravcu. To ne treba da smeta međunarodnoj zajednici, jer su predsjednici njihovih država garant Dejtonskog sporazuma i vrlo dobro se zna šta se potpisalo. Nikakvog rata neće biti, proizvodi se takva vrsta tenzije da bi mi bili spriječeni u tome da donesemo ono što trebamo donijeti mirnim putem, sve ostalo su floskule i priče“, smatra Banjac.

Banjac je za ATV pričao i o Deklaraciji o izmjenama Ustava Republike Srpske, a ostatak razgovora pogledajte u video prilogu.

Izvor: ATV