Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je Srni da resorno ministarstvo i Institut za javno zdravstvo, kao mjeru prevencije širenja virusa korona, razmatraju i uvođenje pravila “vakcinisan, testiran, prebolio” s ciljem zaštite zdravlja stanovništva.

– Sve mjere prvenstveno donosimo zbog ograničavanja samog rizika od virusa korona i zaštite zdravlja stanovništva. Sjesni smo da mnoge mjere u prethodnom periodu nisu bile popularne, ali se moraju donositi kako bismo očuvali zdravlje stanovništva i funkcionisanje zdravstvenog sistema – rekao je Šeranić.

On je naglasio da će eventuala odluka o uvođenju kovid propusnica, kao i svih drugih protivepidemijskih mjera, biti donesena u okviru Republičkog štaba za vanredne situacije, a na osnovu preporuke Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

– Siguran sam da će građani razumjeti dobru namjeru donošenja ovakve vrste odluke koja je, prije svega, usmjerena na to da što više stabilizujemo situaciju kada je u pitanju kontrola virusa korona u Republici Srpskoj – rekao je Šeranić.

On kaže da se kroz mjere koje se odnose, prije svega, na promociju vakcinacije, prave prepreke za širenje virus i stvara sigurno okruženje u Republici Srpskoj.

U fokusu svih ovih mjera, kaže Šeranić, treba da bude poruka da su vakcine dokazano bezbjedne i efikasne i da je vakcinacija jedini odgovor na pitanje kada će se pandemija okončati.

– Iz tog razloga donosimo ovakvu vrstu mjera, kako bismo promovisali sve ono što je potrebno da idemo u pravcu okončanja epidemije. U tome trebamo učestvovati svi zajedno i ne smijemo dozvoliti da se interpretiraju poražavajuće poruke, a to je da vakcina nije dobra u borbi protiv virusa korona – rekao je Šeranić.

On ističe da je vakcina najbolje oružje kada je riječ o kontroli pandemije u Republici Srpskoj.

Šeranić je pozvao sve građane Republike Srpske da iskoriste mogućnost vakcinacije i trećom dozom vakcine protiv virusa korona.

– Domovi zdravlja moraju da se više angažuju kako bi svaki građanin u Republici Srpskoj dobio adekvatnu informaciju i vakcinu koju želi – zaključio je Šeranić.

Autor: SRNA/RTRS