Republika Srpska ima rast industrijske proizvodnje od 12,6 odsto i sve to je doprinijelo da bude stabilna, da izmiruje sve svoje račune i obaveze i da garantuje redovnu isplatu plata i penzija, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je rekao da je prosječna plata u Srpskoj veća nego u FBiH i iznosi 525 evra, a rast plata je u 2021. godini 6,2 odsto.

– Ponosan sam na ekonomske rezultate postignute u Srpskoj u ovoj godini koji pokazuju rast BDP-a u trećem tromjesječju od 5,6 odsto – istakao je Dodik.

Srpska je, naveo je Dodik, uspjela da ostane stabilna u vremenu energetskog kolapsa u regionu, zadržala je najniže cijene električne energije u Evropi, a ima i najniže putarine na auto-putevima u Evropi.

– To sve govori da mi vodimo računa o tome da našem stanovništvu olakšamo koliko god je to moguće – izjavio je Dodik.

Dodik je naglasio da Srpska, i pored osporavanja iz Sarajeva, ima namjeru da svoj energetski potencijal pojača putem izgradnje Hidroenergetskog sistema Buk Bijela i gradnjom sistema “Ravni horiznonti”, solarnih sistema i vjetroelektrana.

Prema njegovim riječima, kao rezultat veoma intenzivnih razgovora koji se vode i danas očekuje se izgradnju gasovoda u Srpskoj i dvije elektrane na gas od po 600 megavata plus jedan od 80 megavata.

– Time će Srpska biti veoma energetski stabilna i obezbjeđena. Republika Srpska je pokazala sposobnost kada je pomogla energetski sistem Srbije, koji je u jednom trenutku došao u kopals. Bilo je dana kada je Srpska isporučivala Srbiji po 200 megavata dnevno.

Srpski član Predsjedništva BiH je poručio da su besmislene prijetnje da će se spriječiti dolazak Međunarodnog monetarnog fonda.

– Srpska već nekoliko godina nema aranžman sa MMF-om, pa funkcioniše. Dobro bi bilo da imamo aranžman sa MMF-om, ali bez političkih uslova. MMF ima političke uslove o kojima nećemo da razgovaramo. Za nas to nije korisno. Mi želimo da radimo na najnormalniji način, kao i sve druge zemlje – naglasio je Dodik.

Autor: RTRS