Jedan broj korisnika preuzeo je i potpisao danas zaklјučke sa Gradskom upravom o dodjeli sredstava namijenjenih za podršku povratku.

Jedna od onih kojoj će ova sredstva dobro doći je i Ajla Hodžić iz Ljubije. “Ovo mi je itekako pomoglo, jer mi je majka bila bez posla, pa je onda na to sve došla i ova situacija sa pandemijom. Morala sam s nečim da krenem i da sebi pomognem prilikom školovanja. Proizvodim kreme na bazi prirodnih ulјa, a bavim se i uzgojem koka nosilјa, pa je plan da ova sredstva iskoristim za izgradnju objekata za potrebe živine”, rekla je Hodžićeva, koja je inače i student Visoke medicinske škole.

Sredstva će dobro doći i onima koji već imaju svoje zanatske radnje, poput Refije Arifagić, koja je vlasnik frizerskog salona u Kozarcu u kojem radi dvoje zaposlenih. “Ova sredstva su nam nepohodna kako bismo zadržali radnike, a pomoći će mi i za nabavku novih mašina i opreme”, kaže Arifagićeva.

U 2020. godini za podršku povratku u budžetu grada Prijedora bilo je izdvojeno 200.000 KM, a prvi put je postojao pravilnik o dodjeli ovih sredstva, rekao je predsjednik gradske Skupštine, Mirsad Duratović. On je dodao da su uvedeni  i novi korisnici tih sredtava, pa su pored fizičkih lica i udruženja građana za njih mogle aplicirati i vjerske zajednice.

“Ove godine smo uspjeli pomoći 36 porodica, sa preko 80 djece. Imamo korisnike iz zanatskog sektora koji će ovim proširiti svoje usluge. Imamo i mlade korisnike koji ovim sredstvima pokreću biznis čime sebi obezbijeđuju uslove za dalјe školovanje, ali i za egzistenciju svojih porodica”, rekao je Duratović.

Za ove namjene će i naredne godine biti izdvojeno 200.000 KM iz budžeta grada Prijedora, a javni poziv za ova sredstva trebalo bi da se raspiše do kraja februara.

Izvor: kozarski