Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Knežević rekao je da je nedopustivo da bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović mjesecima širi strah među građanima BiH.

Knežević ističe da je Džaferović zaboravio da je 2015. godine tadašnji potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo dostavio Tužilaštvu BiH dokaze protiv njega o prikrivanju ratnih zločina nad srpskim civilima na Vozući.

– Prijava je odbačena, Kebo označen kao izdajnik bošnjačkog naroda, a zenički policajac broj jedan – Džaferović, napredovao je do fotelje u Predsjedništvu – naveo je Knežević.

On je rekao da Džaferović pogrešno tumači političku krizu u BiH nastalu nakon “Inckovog zakona” o negiranju genocida, te da ne shvata političko djelovanje mađarskog premijera Viktora Orbana.

Knežević ističe da predsjednik Vlade Mađarske ne spasava srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kako to tvrdi Džaferović, već BiH.

– Premijer Mađarske odlično poznaje stanje u regionu kao i činjinicu da je došlo do značajnog urušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma višegodišnjim nametanjem odluka raznih visokih predstavnika u BiH, nametanjem više od 140 zakona, što je dovelo u opasnost opstanak i stabilnost BiH, svjestan činjenice da srpski narod više neće trpjeti takvo nipodaštavanje – naveo je Knežević.

Prema njegovim riječima, Orban, kao lider zemlje koja se nalazi u blizini BiH, pored turbulentnog zapadnog Balkana, zna da problemima na ovim prostorima treba ići u susret, a nikako ih gurati pod tepih.

On je ocijenio da je Džaferović posljednja osoba u BiH koja ima pravo da koristi riječ spasavanje.

– Predlažem Džaferoviću, kao političaru koji obavlja značajnu funkciju u BiH sa koje može itekako uticati, da izvrši pritisak na Bakira Izetbegovića i SDA da prihvate poziv na razgovore o spornim pitanjima u BiH, a koji je upućen iz Narodne skupštine Srpske prije nekoliko mjeseci – naveo je Knežević.

Autor: SRNA/RTRS