Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić Јovičević rekla je Srni da se svi u Srpskoj moraju složiti o Danu Republike, ne zbog inata, nego zbog samopoštovanja.

Јovičevićeva je zahvalila svima koji su na bilo koji način doprinijeli da Republika Srpska nastane i opstane, a posebno onima koji i danas zbog toga stradaju, a da se zbog svog doprinosa ne stide i ne kaju.

– Hvala svima koji su svoju sudbinu utkali i vezali za Srpsku, ostali i opstali dijeleći sudbinu sa njom i narodom. Hvala i onima čija nas je bahatost i zla namjera natjerala da je stvorimo i onima koji stalno kidišu na nju, što nas drže budnim i podsjećaju da je čuvamo – naglasila je Јovičevićeva.

Ona je ukazala da Republika Srpska nije nastala na politikantstvu i kalkulacijama i da se na tome neće ni odbraniti.

– Zbog toga niko nema pravo na monopol nad ovim danom, a svi imamo pravo i obavezu – pravo na ponos, obavezu na sjećanje i zahvalnost. Zato, neka nam je Srpska srećna, bezbjedna, napredna – istakla je Јovičevićeva.

Ona je poželjela da Republika Srpska bude bolja za sve koji ostaju i za sve one koji požele da se vrate, da imaju gdje da se vrate i ko da ih dočeka.

– Ako se nikada ni oko čega ne možemo složiti oko ovog dana moramo. Ne iz inata nego iz samopoštovanja – rekla je Јovičevićeva povodom 30 godina Republike Srpske.

Ona je svim građanima Republike Srpske čestitala Dan Republike.

– Hvala onima koji nisu više među nama, a borili su se i stradali i u ratu i u miru za nju i za nas. Slava im – rekla je Јovičevićeva.

Republika Srpska 9. januara slavi 30 godina postojanja.

Autor: SRNA/RTRS