Poslanici Hrvatske u Evropskom parlamentu koji su prisustvovali današnjoj sjednici Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru, smatraju da nije realno očekivati da EU poput SAD uvede sankcije srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, te podsjetili da se spoljnopolitičke odluke u evropskom bloku donose konsenzusom.

Hrvatski evroparlamentarac Tomislav Sokol kaže da glavni problem BiH nije Dodik, već su to strukturna pitanja.

– Osnovni problem je obespravljivanje jednog od konstitutivnih naroda, negiranje osnovnih evropskih načela što se treba ispraviti kroz izmjene Izbornog zakona BiH – poručio je hrvatski evroparlamentarac Tomislav Sokol.

Sokol je u Mostaru nakon današnje sjednice Predsjedništva HNS-a rekao da je na nivou EU situacija jasna.

– Takva odluka se uvijek donosi na nivou Savjeta EU, sa jedinstvom svih 27 članica. Nemoguće je licitirati bi li do toga moglo doći. Moja procjena je da se to ne čini realno – rekao je on.

Hrvatski evroparlamentarac Željana Zovko upitala je kako će BiH funkcionisati ukoliko se sankcioniše bilo koji njen dio što se tiče finansiranja i IPA fondova.

– To je tragična situacija da mi živimo od toga da “komšiji crkne krava” – rekla je ona.

Ona kaže da 14,2 milijarde stoje i možda će ostati neiskorišćene.

– Ako nastavimo sa kriznom situacijom u ovoj zemlji, neće imati koga sankcionisati – kaže Zovko.

Čović je, komentarišući navode pojedinih analitičara da američka administracija protiv njega ima krivične dokaze u vezi sa “Aluminijem” i Hercegovačkom bankom, rekao da su to tvrdnje još iz vremena visokog predstavnika Volfganga Petriča.

“Nahodao sam se ja po sudovima u vremenu Petriča, sedam godina, apsolutno se nahodao i časno nahodao”, naveo je Čović i dodao da je tada govorio isto što govori i sada.

On je ocijenio da je to bio obračun sa politikama koje sprovodi.

– Mislim da rade i danas isto oni koji ne misle kao što mi mislimo o BiH. Iz vana neki, oni rade i danas isto – odgovorio je Čović.

Kancelarija za kontrolu stranih sredstava pri Ministarstvu finansija SAD uvela je 5. januara sankcije srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji zbog, kako se navodi, aktivnosti i prijetnji po stabilnost i teritorijalni integritet BiH.

Autor: SRNA/RTRS