Šef Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac smatra da sadržaj amandmana hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu na prijedlog rezolucije o BiH ne prati obećanje Hrvatske da će pomoći evropskom putu BiH, prenosi Srna

Genjac smatra da Prijedlog rezolucije Evropskog parlamenta koji je izradio izvjestilac za BiH Kristijan Dan Preda “objektivno odslikava stanje i sadrži odraz pravog stanja i potreba BiH na evropskom putu”.

“Predložen je veliki broj amandmana – 288 i među njima je značajan broj amandmana evropskih parlamentaraca iz Hrvatske”, rekao je šef Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

On ističe da predloženi amandmani hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu u značajnoj mjeri nastoje da redefinišu prioritete na evropskom putu BiH.

“Umjesto socio-ekonomskih reformi koje su ustanovljeni prioriteti od svih evropskih, a prihvaćeni od svih institucija u BiH, sada se nastoje u prvi plan istaći ponovo politička pitanja kao što su ustavno uređenje, reforme izbornog zakonodavstva i drugo”, rekao je Genjac, ističući da takva pomoć Hrvatske nije potrebna.

On smatra da je sadržaj amandana koje su podnijeli hrvatski poslanici Evropskog parlamenta, koji uključuje i onaj o principima federalizma, neprihvatljiv iz više razloga.

“To nije mišljenje evropskih parlamentaraca, nego snažan pritisak parlamentaraca iz Hrvatske. Pod tim pritiskom evropski parlamentarci glasaju za nešto što im se predstavlja na iskrivljen način”, dodao je Genjac.

Prema njegovim riječima, princip federalizma o kojem se govori neprihvatljiv je jer predstavlja miješanje u pitanja unutrašnjeg uređenja BiH.

“Za evropsku priču je to princip federalizma uobičajen u Evropi, a za domaću princip federalizacije koji podrazumijeva dalju teritorijalizaciju i podjele na etničkom principu i ostvarenje ciljeva koji nisu ostvareni u ratu”, smatra Genjac.

On je dodao da sve što se dešava na domaćoj političkoj sceni, pa i stavovi Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH, potvrđuje ta dva tumačenja principa federalizacije.

Genjac je napomenuo da se čini da poslanici Evropskog parlamenta ih Hrvatske nastoje da na evropskom putu BiH postave uslove koji će značiti ispunjenje političkih ciljeva jedne opcije i grupacije iz BiH.