Milan Petković, potpredsjednik Narodne skupštine Srpske, dao je danas izjavu u svojstvu svjedoka u Tužilaštvu BiH u vezi sa posebnom sjednicom Narodne skupštine Republike Srpske koja se ticala vraćanja nadležnosti sa nivoa BiH na nivo Republike Srpske.

“Moram da kažem da sam imao korektan razgovor sa tužiocem, gospodinom Čavkom, i da smo razgovarali i da sam ja dao svoja saznanja koja se tiču same posebne sjednice, ali sam dao i obrazloženje na koji način funkcioniše kolegijum Narodne skupštine, i na koji način se donose odluke na kolegijumu, te na koji način u samom zasjedanju Narodne skupštine. Takođe sam obrazložio i ko su bili predlagači određenih zaključaka, te ko su bili izvjestioci po pojedinim tačkama dnevnog reda, te jedan dio koji se ticao donošenja odluka od strane Ujedinjene Srpske, čiji sam ja potpredsjednik, i da li smo i na koji način raspravljali u zaključcima u stranačkim organima”, rekao je Petković novinarima.

Dodao je da su imali normalan razgovor i naveo je da je iznio svoje mišljenje, koje je obrazložio pravno.

“Smatram da nema nikakvog osnova za vođenje ove istrage i da nema elemenata krivičnog djela napada na ustavno uređenje i zato što nije bilo nikakve prijetnje silom niti nasilnom promjenom ustavnog uređenja, na jednoj strani, a na drugoj strani, ovdje se uopšte ne radi o promjeni ustavnog uređenje BiH, jer odbrana, pravosuđe i indirektni porezi, tj. Uprava za indirektno oporezivanje, nisu dio ustavnog poretka BiH, nisu dio Ustava BiH, zato ne može da se radi o ovom krivičnom djelu”, rekao je Petković.

U toku je istraga, ali Petković misli da nakon što postupajući tužilac prikupi dokaze i činjenice vezano za ovaj predmet, da je jedina ispravna odluka da se donese naredba o obustavi istrage.

Izvor: ATV