U Specijalu ATV-a, posvećenom sankcijama SAD-a, govorila je urednica redakcije Sputnjik Srbija Ljubinka Milinčić.

Ona je našoj medijskoj kući “čestitala” sankcije i poručila da je Amerika ovom odlukom ATV svrstala u najbolje medije u svijetu.

“Zamislite, sankcije su uvedene i televiziji Raša tudej koji gleda više od milijardu gledalaca. Vaši novinari su svrstani u istu kategoriju sa novinarima te velike televizije”, poručila je Milinčić.

Ona ističe da smo došli u situaciju u kojoj smo porušili sve ono što smo nekada davno učili, a to je novinarska objektivnost i prisustvo dvije strane.

“Danas je najveća sramota ako čujete drugu stranu. Jednu su naši, drugi su vaši. Ali najgori su oni koji rade za svoju državu. Vi ste progrlašeni za državni mediji i kao takvi ne odgovarate. Izgleda da je najveći problem novinarima sopstvena država”, kaže Milinčić i poručuje da je mrziti državu, ne voljeti je i raditi protiv nje “kul”.

“Sigurna sam da je to model ponašanja, ali nije baš najnoviji. To su Nijemci izmislili ranije, naravno sve što oni rade to je uglavnom pod uticajem Amerike. Oni su svojevremeno zabranili emotivanje Raša tudej na njemačkom jeziku u Njemačkoj. Rusi su se dosjetili pa su tu televiziju registrovali u Srbiji i po svim međunarodnim zakonima ta televizija je mogla i morala da se emituje i u Njemačkoj, kao i u drugim zemljama. Međutim, prvo je Jutjub ugasio njihov kanal, a poslije samo dva dana su je Nijemci ukinuli. Danas njihove vlasti kažu da nemaju veze s tim, međutim vrlo je jasna tendencija da se zabranjuje drugačije mišljenje”, kaže Milinčić.

Izvor: ATV