Milko Grmuša, odbornik PDP-a i član Predsjedništva PDP-a uputio je predstavnicima klubova naroda i poslaničkim klubovima u Parlamentu BiH prijedlog Rezolucije o afirmisanju ustavnog poretka, suverentinteta i političke nezavisnosti BiH, čijim usvajanjem bi se, kako je rekao, riješila duboka institucionalna kriza u BiH.

“Usvajanjem ovog akta sve odluke visokih predstavnika kojima su protivpravno nametana zakonska rješenja, a što visoki predstavnici nikada nisu imali pravo da rade, bile bi proglašene ništavim i stavljene van snage. To bi označilo kraj jedne duge i mučne ustavne i političke krize u BiH”, napisao je Grmuša na svom Fejsbuk profilu.

On je rekao da je kriza u značajnoj mjeri izazvana grubim kršenjem unutrašnjeg pravnog poretka u BiH te da je rezolucija jedini ispravan odgvor na to kršenje prava.

“Odavno ističem da je usvajanje ovakvog akta rješenje za blokadu u kojoj se svi nalaze”, istakao je Grmuša.

U tekstu Rezolucije, između ostalog se navodi da je nedopustivo da bilo koji pojedinac, uključujući i visokog predstavnika, može sam usvajati zakonske akte u BiH.

Grmuša predlaže i da Predstavniči dom Parlamenta BiH pozove Predsjedništvo BiH, Savjet ministara BiH te vlade FBiH i Republike Srpske da sačine spisak svih odluka visokog predstavnika od 1995. godine čiji sadržaj je bilo usvajanje zakonskih rješenja.

“Po kompletiranju spiska protivpravnih akata visokih predstavnika Parlamentarna skupština BiH će u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima usvojiti akt kojim će svi takvi akti visokih predstavnika biti proglašeni ništavnim i stavljeni van snage”, navodi se u Rezoluciji.

Izvor: novostipus