Gradonačenik Banjaluke Draško Stanivuković nastavio je sa praksom pražnjenja gradskog budžeta, i to ugovaranjem „iznenadnih i nepredviđenih dodatnih radova“, na objektima gradske infrastrukture, saznaje Faktor. 

Nakon što je „Kozaraputeve“ nagradio sa dodatnih 330.000 KM za „nepredviđene radove“ na mostu u Srpskim toplicama, i pored toga što su čak dva puta probijali ugovorene rokove izgradnje, sada je, po identičnom receptu, odlučio da uveća vrijednost radova na izgradnji još jednog objekta koji je započela bivša administracija – sportske dvorane uz Osnovnu školu „Sveti Sava“ na Laušu.

Svi šokirani!

Prema saznanjima Faktora, zaposleni u Gradskoj upravi ostali su šokirani poslije saznanja da je Stanivuković odlučio da kompaniji „Tekton“ da’ još 300.000 KM za izgradnju sale, koju je započela bivša gradska administracija.

Vrijednost projekta tako će sa prvobitno ugovorenih 1,6 miliona KM porasti na blizu dva miliona, i to služeći se bizarnim opravdanjem da je projektant smetnuo sa uma da montažna konstrukcija fizički ne može da bude prebačena uskom saobraćajnicom do lokacije buduće sale?!

Tragikomično!

Prema ovom, moželo slobodno reći, tragikomičnom objašnjenju iz ugovora o „dodatanim i nepredviđenim radovima“ između Grada i „Tektona“, projektant nije uobzirio činjenicu da je ulica tako uskih gabarita da montažna konstrukcija ne može biti prebačena na lokaciju, zbog čega je izvođaču radova odobreno dodatnih 300.000 KM kako bi proširio saobraćajnicu i omogućio da se kostrukcija isporuči na lokaciju.

Drugim riječima, Grad će da plati 300.000 KM zbog toga što je projektant „zaboravio“ da se objekat radi u skučenom prostoru, čime se, blago rečeno, vrijeđa inteligencija svakoga ko se iole razumije u građevinske poslove.

Naprosto, nije moguće da projekat nije znao da se objekat gradi uz upotrebu montažne, betonsko – željezne konstrukcije, koja se specijalnim transportom doprema na lokaciju.

Prije će biti da se ovim novcem „pokrivaju“ neki drugi radovi i da se, prosto rečeno, radi o otimanju novca iz džepova poreskih obveznika – tvrde naši upućeni izvori iz Gradske uprave.

Autor: faktormagazin.ba