Sve je izvjesniji da održavanje opštih zbora u oktobru zavisi od Izbornog zakona. Ako ne dođe do dogovora između Hrvata i Bošnjaka, Hrvati neće na izbore.

Većina bošnjačkih stranaka bi da se izbori održe, dok bi lider SDA Bakir Izetbegović da ih samo prolongira. Za izbore su i sve stranke u Republici Srpskoj. Lider SNSD-a kaže da je njegova stranaka već spremna da izađe na crtu opoziciji i ponovi pobjedu.

“Mi računamo na 40 odsto stanovništva i pobjedom oba naša kandidata i možemo da uđemo u te izbore bez obzira što pokušavaju putem CIK-a da kontrolišu taj proces i vjerovatno će uticati na izborne rezultate upravo ta kontrola nelegalne izborne komisije”, kaže Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Lider SDA bi da izbore prolongira za mjesec ili dva, kako bi i dalje ostavio mogućnost dogovora sa Hrvatima, iako se za dogovorom aktivno traga više od godinu i po dana. Izetbegović kaže da je svjestan da bi Hrvati mogli bojkotovati izbore, ali da će Bošnjaci izaći bez obzira postigli se dogovori ili ne.

“Ako se i to desi, biće izbori, mi ćemo izaći na njih i puno je bolje razrješiti, razvezati ovaj čvor i imati normalne izbore, normalnu atmosferu i imati riješen odnos Bošnjaka i Hrvata u BiH”, ističe Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Da je vremena bilo za dogovor, ali ne i volje jasan je i lider HDZ-a BiH. Što se Hrvata tiče svi prijedlozi su na stolu i to sa određenim ustupcima. Hrvati, kaže Dragan Čović, nemaju više ustupaka.

“Sad će biti tačno devet prijedloga pisanih od strane HDZ-a, a tek zadnji dan u Neumu smo dobili od strane SDA u pisanoj formi, sve ostalo je bila opšta priča, ja bih rekao izbjegavanje ili kupovanje vremena”, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Lideri probošnjačkih stranaka najavili su radni vikend kako bi se unutar bošnjačkog korpusa pokušali dogovoriti da Hrvatima u Federaciji omoguće izbor legitimnog predstavnika, baš kako im Dejtonski ustav garantuje. Sa druge strane, Hrvati će se vratiti za sto kada se Bošnjaci dogovore, ako se uopšte i dogovore, ali će svoje stavove uskoro zauzeti i na hrvatskom Saboru koji je zakazan za sljedeću nedjelju.

Izvor: ATV