SDA je “srušila” dogovor o izmjeni Izbornog zakona BiH, jer Bakir Izetbegović ne može da shvati da bez Hrvata nema BiH- poručio je lider HDZ-a BiH Dragan Čović. Lider SDA odgovara Čoviću da Hrvati sa šestinom glasova neće diktirati život u Federaciji. Sada je valjda jasno EU i SAD koji su bile pokrovitelji pregovora o izbornoj reformi da je problem u Federaciji, poručuju iz Republike Srpske. U najvećoj stranci u Srpskoj očekuju da će izbori biti raspisani i održani bez obzira na to što su pregovori federalnih stranaka doživjeli fijasko. Milorad Dodik najavljujuje ubjedljivu pobjedu SNSD-a.

Ako bude izbora u oktobru, biće održani po sadašnjem Izbornom zakonu BiH. S njim nisu zadovoljni Hrvati jer u tri izborna ciklusa Bošnjaci su im birali člana Predsjedništva. SDA je činila sve da “minira” pregovore i zadrži status kvo. S druge strane, Hrvati ne pristaju na redukovanje ovlašćenja federalnog Doma naroda samo na vitalni interes. U to se ne dira – jasan je Dragan Čović.

– Biću vrlo otvoren, SDA sve čini da se ništa ne dogovori. Ostali smo vrlo čvrsto na poziciji da se ne može razgovarati o ustavnoj poziciji zakonodavne vlasti znači zakonodavne ovlasti Doma naroda i na tome smo se u biti razišli. O legitimnom predstavljanju naroda i poziciji konstituvnih naroda u Ustavu BiH ne može se razgovarati – naglasio je Čović.

“Kvaka” je u tome da SDA i stranke tzv. probosanskog bloka ne samo da žele da zadrže mogućnost izbora hrvatskog člana Predsjedništva, već i trećine Kluba Hrvata u federalnom parlamentu. Zato je Bakiru Izetbegoviću prihvatljivo da Emir Fejzić i dalje predstavlja Hrvate iz BPK u federalnom Domu naroda. Suština je da Hrvatima zbog malobrojnosti osporavaju Dejtonom dobijeno pravo da ravnopravo upravljaju Federacijom.

– Moraju se riješiti bošnjačko-hrvatski odnosi a Hrvati moraju da shvate da neće sa šestinom glasova diktirati život u FBiH. Pomalo sam ljut na Čovića što je do zadnjeg provocirao bošnjački korpus. Zašto je Čović odbio da potpiše Ugovor sa IZ, zašto je s Dodikom igrao igre koje nerviraju ljude – rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Milorad Dodik kaže da ni on, niti bilo ko iz Republike Srpske nije bio učesnik propalih pregovara zato je neumjesno uvlačiti ga u neriješene bošnjačko-hrvatske probleme. Svi prijedlozi SNSD-a koji su išli u pravcu poboljšanja Izbornog zakona poput eliminisanja glasova iz vreća i vraćanja mandata stranci su odbijeni, istovremeno traži se da prihvate elektronsko glasanje.

– Onda bi nama softvere za to elektronsko gpasanje dao neko od stranaca i onda bi doveli svoje ljude i imali bi sasvim drugačije rezultate nego na terenu. Zato smo mi rekli da nećemo da učestvujemo u njihovom glibu, da je to njihovo blato i da oni mogu da se dogovore o tome kako će da biraju člana Predsjedništva a sve ostalo hoćemo da učestvujemo u izboru i sastavu federalnog Doma naroda. Davno sam rekao da je Federacija za mene inostarstsvo – poručio je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Evropski i američki medijatori nakon neuspjeha svoje misije poručuju da ne bi bilo pametno da bilo koja stranka bojkutuje izbore. Istovremeno, ne nude odgovor šta ako Bošnjaci opet izaberu Hrvata u Predsjedništvo. U CIK-u kažu da nastavljaju sa priprema za izbore.

– Situacija je takva da mi nemamo formalno pravnih uvjeta za organizovanje izbora – dodao je Čović.

– Moraće biti izbora, mislim da će gospodin Čović eventualno bojkotovati izbore, ipak šansa da ih spriječi je nikakva.
– poručio je Izetbegović.

Eventualni hrvatski bojkot izbora ne bi spriječio ponovni izbor Željka Komšića. Zato se u hrvatskoj javnosti spekuliše s vraćanjem na stanje prije Vašintonskog sporazuma, a to je oživljavanje Herceg Bosne, unutar međunarodno priznatih granica BiH.

– Prije proglašnjenja sporazuma o uspostavi nove administrativne jedinice na kojoj je egzistirala Herceg-Bosna potrebne su sistemske pripreme zakonskih i kadrovskih rješanja u kojima bi bila zaštićeni prostor na kojima Hrvati imaju većinu – kaže Milan Šutalo, politički analitičar iz Mostara.

Pregovori su vođeni u dva pravca. Tehničke izmjene s ciljem unapređenja izbornog procesa, i političke o načinu izbora članova Predsjedništva iz Federacije i tamošnjeg Doma naroda. Razgovaralo se o elektorskom modelu, preimenovanju hrvatskog i bošnjačkog člana tako da predstavljaju i ostale. Sve je palo u vodu zbog želje Bošnjaka da naprave Bošnjačku republiku u Federaciji. U kojoj su Srbi odavno statistička greška, preostali su još Hrvati.

Autor: RTRS