Može li se Republika Srpska sankcionisati ekonomski zbog politički razloga? Prof. dr Goran Radivojac kaže da ta informacija je dosta razočaravajuća i nemoguća.

Govoriti o ekonomskim sankcijama zemlji koja je u potpunosti naslonjena na EU je potpuno razočaravajuća, kaže Radivojac.

“U BiH imamo jedinstven ekonomski prostor, jedinstven platni sistem, jedinstveni politiku indirektnog oporezivanja. I na kraju krajeva, zašto tako nešto uraditi? Koje ćete efekte postići? Osim dodatnog osiromašenja i iseljavanja stanovništva sa ovog prostora. Ja ne vidim da je interes EU da se ovaj prostor biološki prazni. Ovo nije sjeverni pol, ovdje će se očigledno naseliti neki drugi ljudi ako se ovo nastavi ovako. Interes ovog stanovništva nije da bude građani četvrtog ili petog reda negdje na zapadu, mislim da je naš primarni interes da budemo građani prvog reda ovdje”, kaže prof. dr Goran Radivojac za ATV.

On ističe da je mišljenja kako je ovdje u pitanju primjena instrumenata političkog pritiska i da smo Evropi mnogo bitniji politički nego ekonomski. Radivojac poručuje da baš u tome treba tražiti odgovor na trenutna dešavanja i dešavanja koja će uslijediti, kao i da ne može ništa pohvalno reći o sankcijama bilo kome jer se na taj način ne može riješiti ništa.

Šta ako se BiH nađe u sendviču između ekonomskog prostora EU i prostora Otvorenog Balkana?

“Ne smijemo sebi dozvoliti da budemo ekonomsko siroče. Da imamo ekonomiju sudnjeg dana i da čekamo ovdje da se ugasimo. BiH to sebi ne smije dozvoliti. Nemoguće je da mi u BiH veći politički strah gajimo u odnosu na te zemlje, nego te zemlje u odnosu na sebe. Srbija – Albanija – Makedonija. Otpor takvoj ideji je potpuno retrogradan. Taj otpor će biti slomljen jer je besmislen”, kaže Radivojac.

Koji je najbolji, a koji je najgori scenario za BiH u 2022. godini, Radivojac kaže:

“Najlošiji scenarijo je da se ekonomska situacij, i globalno i na prostoru EU usložni do te mjere da to preraste u ozbiljnu političku krizu. Najbolji rasplet je da se sve ovo što se dešava oko nas smiri i sanira i da ekonomija doživi barem prosječan rast”.

Izvor: ATV