Nema ništa od evropskih sankcija za Republiku Srpsku i Milorada Dodika. Za to, u Briselu, nije bilo jedinstvenog stava. Jeste zato uslovljavanja novcem za pojedine projekte važne za cijelu BiH. Novca će, kažu biti, onda kada prorade BH institucije.

“Evropska komisija je primila zahtjeve za podršku Evropske unije za projekat koridora 5C, uključujući i dva projekta koji se nalaze na teritoriji Republike Srpske. Sporazumi za ova dva projekta iznose 600 miliona evra, ali će se taj novac isplatiti tek nakon što državne institucije profunkcionišu”, kaže Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje.

I to je najmanje od onog čemu su se nadali pojedini predstavnici Evropske Unije. Zbog krize u BiH, sankcije su odavno spremali za srpskog člana BH Predjsenidštva. Umjesto sankcija poslali su podršku nelegitimnom Kristijanu Šmitu. Dan nakon propalog briselskog plana, Milorad Dodik poručuje da je jasno ko je uzrok krize u BiH.

“Čak i juče je briselska administracija rekla da on ima podršku. Nevjerovatno, pa ko ovdje poštuje međunarodno pravo. Očigledno da je skršeno međunarodno pravo. Kompleksna je situacija zato što je ovdje međunarodni intervencionizam učinio nered u prethodnih 20 godina, i stvorio neodrživo stanje u Bosni i Hercegovini. Smatrajući da je njihov primarni cilj da taj nered koji su posijali u BiH štite svim raspoloživim sredstvima”, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Nakon što je Republika Srpska krenula na put vraćanja svojih nadležnosti, počele su i prijetnje sankcijama. Najviše od onih koji nikada nisu marili za srpske interese.

“Mi ovaj put moramo da nastavimo sebe radi. A uvijek će biti onih razumnih prijatelja i država koje će vidjeti o čemu se radi. Zbog toga je put sankcija koji nameće Evropa zajedno sa SADom potpuno pogrešan jer oni ne razumiju biće našeg naroda”, kaže Radomir Lukić, ekspert za ustavno pravo.

EU, smatraju ekonomsiti, ne može da uvede sankcije samo Republici Srpskoj. Podsjećaju da BiH ima jedinstven ekonomski prostor, platni sistem i politiku indirektnog oporezivanja.

Izvor: ATV