Iako je PDP još prije dva mjeseca na sva zvona javnosti obznanio da njihov poslanik Jelena Trivić ulazi u trku za funkciju predsjednika Republike Srpske, ime drugog opozicionog kandidata još uvijek zvanično čekamo. Predsjednik SDS-a Mirko Šarović sam sebe predlaže, iako na to još nijedan organ ove stranke, a kamoli partije opozicije, nisu dale saglasnost.

Kroz različite istupe, svoju kandidaturu nameće Nebojša Vukanović, što bi, kada bi se to i obistinilo, značilo da najveća opoziciona stranka – SDS, neće imati nijednog od dva kandidata za najvažnije funkcije koje glasači direktno biraju.

Prelezak Rubikona

Prema mišljenju velikog broja dugogodišnjih članova SDS-a, to bi bio još jedan veliki poraz ove stranke koja je ionako, kako smatraju, izgubila politički kurs, ali i dignitet u narodu i čije se članstvo godinama unazad samo osipa.

Za najozbiljnijeg kandidata u borbi za fotelju u Predsjedništvu BiH donedavno je figurirao načelnik Teslića, lokalni član SDS-a Milan Miličević, ali je, kao što je Faktor u prošlom broju pisao, polomio ruku zbog čega se morao povući iz javnosti na duži period, a neizvjesno je hoće li imati dovoljno volje da se okuša na republičkom nivou, ukoliko bi za to prošao prepreke u svojoj stranci.

Sve to koristi Šarović i neskriveno sebe na mala vrata želi da proglasi kandidatom za fotelju člana Predsjedništva BiH.

Anketiranje po narudžbi

Da je lider SDS-a odigrao igru iza leđa opozicionim saborcima pokazuje posljednje istraživanje javnog mnjenja u Srpskoj, koju provodi jedna agencija iz Srbije, a u kojoj građane pitaju da li će glasati za kandidate opozicije za dvije inokosne funkcije, Jelenu Trivić i Mirka Šarovića.

Kako će na to odreagovati Vukanović, sklon nekontrolisanim ispadima na granici ekscesa, nije teško zamisliti.

Kako je ranije najavljivao, moguće je i da se do kraja nepovratno razbije ionako krhko opoziciono jedinstvo i uludo krene sam u borbu za srpskog člana Predsjedništva BiH.

A tu mu je poraz siguran, kao i nedavno njegovih pulena u Prijedoru, ali i ranije u Doboju.

Ipak, Šarovića bi prvenstveno trebalo da brine reakcija ionako nezadovoljnog članstva. U SDS-u mnogi stariji kadrovi, bar po političkom stažu, ne kriju nezadovoljstvo i nije im svejedno što je Milana Radovića, po ulasku u stranku, imenovao za svog zamjenika, i pored toga što, kako mnogi smatraju, tu poziciju treba zaslužiti i da je mnogo više onih koji su se borbom, trudom, zalaganjem i odanošću dokazali i kvalifikovali za mjesto zamjenika predsjednika SDS-a.

Fotelje bitnije od stranke

Uz to, potpuni potop opozicije na ne tako nevažnim izborima za savjete mjesnih zajednica u Banjaluci, kako ih oni koji su izgubili žele prikazati, unosi dodatnu nervozu i nezadovoljstvo među članove SDS-a.

Da Šarović i Radović vuku pogrešne poteze ponovo je javno upozorio poslanik Davor Šešić, putem društvenih mreža.

– Izbori za članove mjesnih zajednica potvrdili su sve što sam prije godinu dana rekao, da je stranka u krizi, da je u Banjaluci i Krajini uništena i da se sve to krije zbog raspodjele moći i fotelja – poručio je Šešić dan poslije izbora za savjete mjesnih zajednica u gradu na Vrbasu i dodao da se potvrđuje, takođe, da je ovo rukovodstvo SDS gubitničko i kao takvo najveća prepreka promjenama.

Gubitničko je, kaže, po više osnova, ali je dovoljno pogledati zadnjih godinu dana i vidjeti da je rukovodstvo SDS katastrofalno izgubilo u Doboju, Prijedoru, a sada i u Banjoj Luci.

SDS u Banjaluci ne postoji

Rezultat izbora za savjete mjesnih zajednica je očekivan, jer stranka ne postoji, a priča o novom SDS u Banjaluci je farsa.

Istakao je da konsolidacija stranke nije pomogla te da partija ne postoji.

– Poslije 14 mjeseci „konsolidacije“ gradskog odbora došli smo na isto. Stranke nema i ne može da je bude ako znamo da se Banjalukom upravlja iz Sarajeva i Beograda. SDS-om u Krajini upravljaju oni koji ne znaju nabrojati ni pola naselja u gradu. Sve se to dešava uz podršku rukovodstva u kojem se niko nikome ne suprotstavlja zbog pozicija na narednim izborima. Kolika je borba za fotelje potvrđuje i Šarovićevo insistiranje da se izbori održe u oktobru iako je stranka u haosu i iako nije mijenjan Izborni zakon za koji je tvrdio da je loš. Svjesni su toga svi u Predsjedništvu SDS, kao što su svjesni da ne mogu pobijediti. Ali, cilj nisu promjene i narod, već pozicije i fotelje – precizirao je u objavi na društvenim mrežama.

Naglasio je da je sva energija usmjerena na obračun sa neistomišljenicima, među kojima je kako je naveo i on sam.

– Najveći uspjeh SDS, ali i opozicije, jeste da su izgubili i Banja Luku, pa se postavlja pitanje za koga rade? Treba biti iskren i reći da je do pobjede u pojedinim mjesnim zajednicama došlo zahvaljujući aktivnošću PDP i pojedinih članova SDS. Jedini potez koji treba uraditi ovo Predsjedništvo jeste da podnese kolektivnu ostavku. Najveći dio njih treba poslati u političku penziju, jer su oni najveća prepreka za promjene u Republici Srpskoj – zaključio je Šešić.

ŠEŠIĆ PRELAZI U SOCIJALISTE?

Šešić je još jednom potvrdio da je na izlaznim vratima iz SDS-a, a odlično upućeni izvori Faktora tvrde da je već otišao duboko u pregovorima za prelazak u drugi politički tabor.

U pitanju je Socijalistička partija, ali, kako saznajemo, vrijeme mu curi, jer je ostalo pitanje nekih „detalja” u vezi transfera i funkcije koju bi obavljao u partiji Petra Đokića.

U međuvremenu, socijalisti su izabrali najviše organe partije, pa su ostale upražnjene samo pozicije u gradskom odboru koji će prve saradnike predsjedniku GrO SP-a Veliboru Staniću, birati vrlo brzo.

Da li će to zadovoljiti Šešića i da li će i ovaj dugogodišnji član SDS-a, razočaran politikom i unutrašnjim odnosima u najvećoj opozicionoj stranci, napustiti stari tabor i preći u jednu od  stranaka na vlasti znaće se uskoro.

Autor:faktormmagzin.ba