U galeriji ateljea Udruženja likovnih umjetnika u Prijedoru otvorena je izložba korisnika Dnevnog centra Udruženja “Neven”.

Ovo je druga izložba korisnika Dnevnog centra prijedorskog “Nevena” koje okuplja roditelje djece sa posebnim potrebama.

Vještinama slikanja korisnike Dnevnog centra podučavala je članica Udruženja likovnih umjetnika Marija Dobrijević.

Ona je navela da su autori svoja djela stvarali sa srcem i ljubavlju.

– Krenuli smo od crteža i prošli sve tehnike da bi na kraju došli do slikanja na platnu. Pokušavala sam da ih naučim šta su linije oblici, volumen, sijenke nadam se da su oni to usvojili. Mali radovi su individualni, a veliki radovi su timski, oni su jedni drugima sugerisali šta treba dodati ili oduzeti. Pričala sam im o istoriji umjetnosti. Nadam se da ćemo u buduće imati sarađivati i imati ovako lijepe događaje. Ovom izložbom izlazimo u javnost i pikazujemo da i osobe sa teškoćama u razvoju mogu da stvaraju – rekla je Dobrijevićeva tokom otvaranja izložbe.

Predsjednica Udruženja “Neven” Vesna Berić je rekla da je ova izložba veoma značajna za korisnike Dnevnog centra.

– Neki od njih ne mogu da govore, ali su ovim radovima pokazali svoju kreativnost. Zahvaljujem se korisnicima koji su sa ljubavlju radili i svaki dan kada je Marija dolazila bio je dan sreće – rekla je Berićeva.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i gradonačeknik Prijedora Slobodan Javor koji je poručio da Gradska uprava podržava rad “Nevena” i njegovog Dnevnog centra.

On je ovom prilikom dobio na poklon jednu sliku sa izložbe koja će krasiti kabinet gradonačelnika.

Odabrani likovni radovi nastali su u prošle četiri godine u okviru projekta Prošetaj samnom kroz grad, Mala škola slikanja, Terapijsko slikanje podržanih od strane Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Rajfajzen banke BiH i Saveza MeNeRaLi RS.

Cilj ovih projekata je promocija prava osoba sa dmetnjama u razvoju. Svojim interesovanjem i zalaganjem prilikom stvaranja radova osobe sa intelektualnim teškoćama su pokazale da mogu i treba da budu ravnopravni učesnici života u zajednici.

Izvor: Srpskainfo