“Svijet kako ga vidim”, naziv je likovne izložbe korisnika dnevnog centra “Neven”, koji okuplja roditelje i djecu sa poteškoćama u razvoju, a koja je otvorena u prostorijama Udruženja likovnih umjetnika Prijedor.

Praksa je pokazala da su osobe sa intelektualnim poteškoćama socijalno isključene, te samim tim i obeshrabrene. Kroz projekat “Svijek kako ga vidim” smanjen je taj osjećaj, a oni su uključeni u društveni život.

“Kroz ovo su iskazane njihove emocije, što se vidi i po bojama na radovima. Ovo za njih mnogo znači, razbijaju predrasude da oni nešto ne mogu. Ova izložba je dokaz da mogu mnogo više, nego što neki ljudi misle”, rekla je Vesna Berić, predsjednik Udruženja roditelja djece sa poteškoćama u razvoju “Neven”.

Sa polaznicima likovne radionice u dnevnom centru “Neven” radi akademska slikarka, Marija Dobrijević. Kaže da su korisnici ovog centra izuzetno kreativni.

“Prvi ciklus radionica bazirao se na individualni rad. Tu su radili raznim tehnikama. Drugi dio radionica bazirali smo na timskom radu. To se pokazala kao jako kvalitetno i korisno”, istakla je ona.

Ovaj projekat podržali su Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Grad Prijedor.

“Mi smo izdvojili određeni dio sredstava, a svakako ćemo nastojati da povećamo taj iznos. Potrebno je da ovim ljudima stvorimo adekvatne uslove za razvoj i napredak”, rekao je gradonačelnik Prijedora, Slobodan Javor.

Izložba, na kojoj su predstavljena 24 rada, prodajnog je karaktera.

Izvor: kozarski