Načelnik opštine Pale Boško Jugović ocijenio je da je 1. mart nepostojeći praznik za srpski narod i da niko ne može očekivati da Srbi praznuju dan koji ih podsjeća na nelegitimni referendum koji je održan uz njihovo protivljenje i tragična događanja kojim im je jasno poručeno šta ih čeka u “suverenoj i nezavisnoj BiH”.

“Za sarajevske i Srbe iz okoline tog grada 1. mart nije nikakav `dan nezavisnosti`, već zadušni dan kada pominjemo pokojnog Nikolu Gardovića, srpskog svata koji je stradao od zločinačke ruke na Baščaršiji samo zato što je bio Srbin i domaćin srpske svadbe na kojoj se vijorio srpski barjak”, rekao je Jugović, podsjetivši da Gardovićeve ubice i njihovi politički pokrovitelji ni danas nisu kažnjeni.

On je u izjavi Srni naglasio da je, kako je to davno i više puta rečeno, pucanj na Gardovića bio pucanj u cijeli srpski narod i uvod u tragičan sukob na ovim prostorima, te da mu je nezamislivo da neko i danas, tri decenije poslije tog krvavog čina ne odustaje od namjere da 1. mart nameće kao praznik svih u BiH.

“Srba u Sarajevu danas praktično nema ili su na nivou statističke greške, a sve što se dešavalo tog 1. marta 1992. godine predstavljalo je krvavi scenario onih koji su željeli upravo takvu `krvnu sliku` multietničke BiH”, poručio je Jugović.

On je ocijenio da 1. mart nije i neće biti nikakav praznik za Srbe u BiH, te da je suludo očekivati da će ikada proslavljati dan koji je sinonim za stradanje i poruku da su nepoželjni na sopstvenim vjekovnim ognjištima.

Autor: SRNA/ATV