Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je Prijedor jedan od važnih strateških mjesta za Republiku Srpsku i izrazio zadovoljstvo novom energijom koja je u ovom gradu vidljiva.

“Evidentirali smo ponovo sve te otvorene probleme. Prijedor je grad koji zaslužuje pažnju republičkih vlasti”, rekao je Dodik novinarima u Prijedoru nakon sastanka sa gradonačelnikom Slobodanom Javorom.
On je naveo da cijena za rekonstrukciju bolnice u ovom trenutku iznosi oko 80 miliona maraka, da treba da se usaglase svi elementi, da je izvjesno da će se u realizaciju ići, ali da su potrebne detaljne pripreme i razgovori.
“Ona je u vrhu prioriteta vlasti u Republici Srpskoj i razgovaramo s potencijalnim investitorima i izvođačima”, naveo je Dodik.

On je podsjetio da je u rekonstrukciju magistralnog puta Prijedor – Banjaluka do sada uloženo deset miliona maraka, a da će u ovoj godini biti još deset, te da se planira i rekonstrukcija dijelova magistralnog puta ka Novom Gradu.
“Nismo odustali i tražimo rješenje za brzu cestu prema Kozarskoj Dubici i rješenje profila koji bi odgovarao povezivanju brze ceste ili auto-puta do Novog Grada”, istakao je Dodik.
On je najavio da će u narednih sedam dana biti raspisan tender za uređenje korita rijeke Miloševice i da će u narednih 40 do 50 dana doći do izvođača radova koji će koštati 15 miliona maraka.
“Nema ničega neizvjesnog i sve spekulacije u tom pogledu odbacujemo”, naglasio je Dodik.
On je dodao da je dogovoreno da se znatan dio dobiti Rudnika željezne rude “LJubija” usmjeri u projekte u Prijedoru od kojih su neki dovršetak sportske dvorane u Omarskoj za šta je potrebno 1,7 miliona maraka, za vodosnabdijevanje sedam miliona maraka, za vrtić i za infrastrukturu oko dviju boračkih zgrada na Pećanima.
Govoreći o ribnjaku “Saničani”, on je naveo da su za rješavanje pitanja ovog preduzeća u stečaju angažovani grad, Investiciono-razvojna banka i republički nivo vlasti radi kreiranja rješenja vlasničke strukture gdje je opredijeljenost da ribnjak treba biti u javnom sektoru.
“Sve što činimo, činimo u kontinuitetu”, zaključio je Dodik.
Javor je rekao da je ova radna posjeta jasan pokazatelj da republički i lokalni nivo odlično sarađuju, da je upoznao Dodika sa političkom situacijom u gradu i infrastrukturnim problemima i da će se u aprilu održati sjednica Vlade Republike Srpske u Prijedoru.
“Očekujemo da u narednom periodu započnemo i realizujemo mnoge projekte. Jedan od prioriteta je svakako bolnica. Nastojimo da započnemo taj projekat ove godine. Pored toga, svakako je prioritet dječiji vrtić i odlučili smo da započnemo ovaj projekat kroz narednih mjesec ili dva”, dodao je Javor.

Izvor: prva.rs