Zbog pogoršane međunarodne bezbjednosne situacije EUFOR je prihvatio ponudu Francuske da njihovi vojni avioni nadlijeću BiH.

Paralelno s tim, raspoređene su dodatne vojne trupe sa teškom oklopnom mehanizacijom.

Povećanje vojnog prisustva EUFOR-a u skladu je sa mandatom SB UN, ipak, analitičari pitaju zašto EUFOR u jeku ukrajinske krize podiže stepen svoje pripravnosti dok istovremeno Oružane snage BiH ostaju na režimu redovnih aktivnosti.

 

Francuski mlaznjaci “Rafal” sa nosača aviona “Šarl de Gol” u Sredozemnom moru od danas krstare nebom Republike Srpske i Federacije. Zbog rata u Ukrajini, ali i kao mjera predstrožnosti – saopšteno je iz EUFOR-a. Brisel je iz istih razloga u BiH već rasporedio dodatnih 500 vojnika iz Austrije, Bugarske,Rumunije i Slovačke.

– Ne znači da je mir ugrožen, ali znači da smo mi jako oprezni, ovo je jedna mjera predstrožnosti, čisto da se osigura da nema neželjenih dešavanja – rekao je Јohan Satler, šef Misije EU u BiH.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija smatra da nije bilo potrebe za dodatnim raspoređivanjem vojnika EUFOR-a u BiH.

– Ono što ohrabruje iz pisma koje je dostavio komandant EUFOR-a jeste njihova procjena da u BiH ne postoje bilo kakve bezbjednosne ili političke prijetnje što bi izazvalo nesigurnost među građanima – dodaje Tegeltija.

Mlaznjaci na nebu, borbena vozila i vojne snage na zemlji u funkciji su pritiska na Republiku Srpsku koja je okarakterisana kao proruski bastion na Balkanu, kaže profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić. Smatra da je to otvorena prijetnja da Srpska prestane sa vraćanjem oduzetih ustavnih nadležnosti, a da su izmijenjene bezbjednosne okolnosti u Evropi iskorištene za gomilanje trupa u BiH.

– Oni koriste sveopšti rat u Ukrajini da ovdje na Balkanu priprijete i zaplaše Republiku Srpsku… drugih ciljeva ne vidim. Ovi letovi francuskih aviona iznad BiH su u okviru upravorata koji se vodi protiv Rusije, te to posmatram i kao pritisak na Republiku Srpsku – kaže Perišić.

Slučajno ili ne s odlukom o dodatnom vojnom angžamanu EUFOR-a, njemački poslanici porijeklom s ovih prostora šire paniku i strah od navodnog rata u BiH. Mediji nagađaju gdje će biti raspoređene dodatne trupe. Spominje se Brčko distrikt, entitetska linija razdvajanja, ali i granica ka Srbiji.

– U konačnom, to će biti odluka komandanta EUFOR-a s kojim sam ja u svakodnevnom kontaktu. Vjerujem da će se težiti ka lokacijama gdje je bilo tenzija ranije – naveo je Perišić.

Politički analitičar Dževad Galijašević pita šta EuFOR čuva i obezbjeđuje u BiH.

– Postavlja se pitanje čemu kretanja EUFOR-a i njegovog raspoređivanja na granici ka Srbiji i u Goraždu, u trenutku kada Republika Srpska pokazuje da nije spremna za nikakve provokacije niti postoje tajne agende destabilizacije BiH – kaže Galijašević.

Dolaskom novih trupa, snage EUFOR-a imaju 1100 vojnika, a maksimalan broj u okviru misije Altea ih je 3.500. Na putevima i u gradovima vidljivo je pojačano prisustvo borbene tehnike i ljudstva.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač kaže da nema potrebe za podizanjem tenzija ili uznemirenosti građana.

– Ako građani uoče na teritoriji Republike Srpske neke pokrete EUFOR-ovih vozila ili letjelica, nema potrebe za bilo kakvu uznemirenost – rekao je Lukač.

Zvanično, niko iz BiH, prvenstveno Predsjedništvo koje je zaduženo za pitanja odbrane, nije tražilo pojačani angažman EUFOR-a, pogotovo što su iz OS BiH saopštili da nisu u povišenim mjerama borbene spremnosti.

Izvor: RTRS