Predsjednik Skupštine Grada Banja Luka Mladen Ilić na sastanku sa prevoznicima istakao je da povodom novonastale situacije prevoznici su bili prinuđeni da sami donose odluke jer od strane gradonačelnika Draška Stanivukovića nisu dobili podršku i on od tih problema već nekoliko dana bježi. Ilić je istakao da skupštinska većina zna kako odraditi realokaciju sredstava na zadovoljstvo građana i prevoznika.

“Na vrhuncu ove krize Grad Banja Luka već nekoliko dana bježi, ne želi da razgovara na ovu temu. Ovo se pokazala jedna neozbiljnost i nezrelost u rješavanju jednih veoma bitnih stvari kada je u pitanju funkcionisanje. Gradonačelnik je za mene lično neshvatljiv u nekim momentima. Umjesto da se upustio u rješavanje nekih problema, koje nekada nije jednostavno riješiti, ali to nosi jedna izvršna funkcija, on je ipak s druge strane odlučio nekome da prijeti”, istakao je Ilić.

On je dodao da se ovdje ne radi samo o prijetnji prevoznicima sa kojima se danas sastao, već prijetnja svim onim porodicama koje žive i funkcionišu sa ovim ljudima.

“Prijetnja prevoznicima da će doći neko drugi iz Srbije i bilo koje druge zemlje svijeta da vozi autobuse i da funkcioniše u gradu Banjaluci nije prijetnja samo ovim ljudima koji danas stoje iza mene, već je prijetnja svim onim porodicama koji žive sa njima, a njih je preko 500 zaposlenih, kako u privatnim tako i u javnim preduzećima. Za mene je lično neshvatljivo prijetiti nekome jer niste u stanju riješiti problem”, rekao je Ilić.

Ilić je istakao da je ostavljanje 500 radnika na ulicama, odnosno svih njihovih porodica jako licemjerno od strane gradonačelnika Stanivukovića. Posebno zbog toga jer se u prethodnih nekoliko nedjelja govorilo o tome da Grad Banjaluka želi da otvori nova radna mjesta, zatim se licitira sa 100 ili 120 novih mjesta i onda odjednom se pokušava 500 porodica ostaviti na ulici bez hljeba.

Ilić je naglasio da je skupštinska većina protiv poskupljenja karata za građane. Gradonačelnik je bio dužan da odbornicima priloži taj akt s obzirom da je ugovor ušao u tu fazu.

“Mi imamo dovoljno sredstava u budžetu Grada Banjaluke da odvojimo ta sredstva. Da li se radi o povećanju od marku na dnevnoj bazi ili bilo kako, ali Grad Banjaluka ima mogućnost da te stvari isplati, a ne da ide na teret građana”, izjavio je Ilić.

Ilić je istakao da će skupštinska većina predložiti realokaciju sredstava na samoj sjednici i to ćemo pokazati gradonačelniku ili nekome ko se već bavi budžetom u Gradu Banjaluci da se jasno vidi sa kojih se stavki može određena sredstva, odnosno taj iznos od 500 hiljada skine I da se pomogne prevoznicima.

Izvor: Banjaluckeprice