Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković ponovo je došao u centar pažnje zbog sarkastične i uvredljive izjave na račun osobe sa invaliditetom Tatjane Berić. Reakcije javnosti ne jenjavaju pa se tako i ovaj put na svom Fejsbuk profilu oglasila i Ana Kotur – Erkić aktivistkinja za ljudska prava osoba sa invaliditetom.

,Gospodine Stanivukoviću, Vi ste gradonačelnik grada u kojem živi jako puno osoba sa invaliditetom i kojem teži jako veliki broj porodica djece s teškoćama u razvoju. Ta funkcija nosi odgovornost da se prema ljudskim pravima i slobodama odnosite s posebnom, ako ne naročitom odgovornošću. Postupak gospođiće Berić niti opravdavam, niti podržavam, ali neću pristati ni na Vaše, jer – Tatjanino pravo je da pogriješi, da se bori i sama sa sobom i sa okolinom u koju je dospjela sticanjem invaliditeta. To je njena i moja zajednička borba, čak i kad stojimo na suprotnim stranama i to je ono što ću zastupati dok dišem. Vi pravo da budete neodgovorni prema tom procesu nemate, zbog svega onoga što funkcija gradonačelnika, a ne zabavljača, jeste”, napisala je Ana Kotur Erkić.

Iako bi Stanivuković trebao da bude primjer uljudnog ponašanja zbog funkcije na kojoj je, Ana kaže da ovo ismijavanje Tatjane Berić nije moralno i nije svojstveno odgovornom funkcioneru.

“Vi, bar sa stanovišta prvog čovjeka, nemate pravo na to jer je Vaša uloga da, u ime onih koji su Vas birali, i oni koji su bili protiv toga, radite u najboljem interesu osoba sa invaliditetom, žena i žena s invaliditetom, što – ni Twiter ni Facebook objavama, niste radili. A gospodine Stanivukoviću, da je u pitanju Vaša sestra, Vaša bratična, Vaša kuma? Pitanje je retoričko, ne očekujem odgovor”, napisala je Ana Kotur –Erkić.

Podsjećamo, Stanivuković je na društvenoj mreži Tviter ismijavao osobu koja se glasno zalaže za dostojanstven život osoba sa invaliditetom.

Izvor: banjaluckeprice.net