Ni nakon 24 sastanka, koliko su ih banjalučki prevoznici imali sa različitim savjetnicima i saradnicima u Gradskoj upravi, dogovora ni na vidiku. Nadaju se da bi se u utorak na vanrednoj sjednici Skupštine konačno mogao naći zajednički jezik.

U suprotnom, upozoravaju da bi sve autobuske linije već od srijede mogle bi biti ugašene.

“Na većini tih sastanaka su bili stručne službe sa kojima smo mi dogovarali određene stvari i to je išlo u dobrom pravcu, međutim kada je trebalo doći do realizacije obično se to zaboravljalo. Moram da kažem dolazilo je do čestih smjena u tim stručnim službama i osobama koje su razgovarale sa nama znalo se desiti da kažu da smo se nešto dogovarali sa njihovim prethodnicima, ali da to dalje ne važi”, kaže Dejan Mijić, direktor “Autoprevoza”.

Ako se već dogovori nisu mogli lako naći, lično gradonačelnik je trebao to rješavati, jer je prevoz stvar od javnog interesa, kaže odbornik SP-a Velibor Stanić.

“Najveći problem ovdje je odnos gradonačelnika prema ovim ljudima. Ja izuzetno poštujem gospodina Kresojevića koji je gradski menadžer kao stručnjaka i ekonomistu, ali on nije čovjek koji može prelomiti ove stvari. Ne mogu da vjerujem da prvi čovjek ovog grada koji treba da bude na usluzi svim građanima, naravno i prevoznicima, neće da sjedne s njima i da dogovore određene korake”, kaže Stanić.

Jedino u čemu se obje strane slažu jeste da ugovor koji su potpisali nije dobar. Zajednička tačka oko koje se slažu odbornici jeste da povećanje cijene karata mora biti posljednja opcija. Iz PDP-a smatraju da se prvo mora sačekati da li će do najavljenog pojeftinjenja goriva doći.

“Gradska uprava je spremna za ovaj period od 15, 20 ili mjesec dana  kada je bila cijena nafte na maksimumu, da te gubitke koje su prevoznici ostvarili, da im pokrije te gubitke iz budžeta”, kaže Dragan Milanović, šef Kluba odbornika PDP-a u Skupštini grada Banjaluka.

Stanivukovićevo najavljeno osnivanje preduzeća za javni gradski prevoz unaprijed je propao plan, kažu odbornici SNSD-a. To se gradu ne može isplatiti, jer nije takav vid organizovanog prevoza bez razloga ukinut prije dvadesetak godina, kaže Marinko Umičević.

“Neisplativo je da grad ima svoj prevoz, Banjaluka je to ukinula prije 20 godina i mislim da je to bio dobar potez. Jednostavno, subvencije su ogromne i u Beogradu i u Zagrebu gdje god ima državni prevoz, jer to je jako skupo i mislim da ovim ljudima treba isplatiti subvencije”, kaže Umičević.

Prevoznici gradonačelniku najviše zamjeraju što su sve besplatne karte i popuste koje je on gromoglasno najavljivao, prešli samo preko njihovih budžeta. Ni jedna marka im za to nije isplaćena. Nadaju se da će na skupštini u utorak i na te dugove biti stavljena tačka.

Izvor: ATV