Nastavak priče o visokim koeficijentima dva savjetnika gradonačelnika Doboja – ko su stručni savjetnici kojima je po novom pojedinačnom kolektivnom ugovoru omogućena plata veća od plate najviših funkcionera u Republici Srpskoj?

Na ovo pitanje još nema odgovora iz kabineta gradonačelnika, ni gradske uprave.Saznajemo da je jedan od njih Nebojša Marić, koji je stručni savjetnik za pravne, imovinske i normativne poslove. Isti onaj protiv kojeg je dobojski CЈB prošle godine podnio izvještaj Okružnom tužilaštvu o krivičnom djelu zloupotreba službenog položaja.

Koeficijent za Ginisa u pojedinačnom kolektivnom ugovoru gradske uprave Doboj – 45,6. Koeficijent koji stručnom savjetniku za pravne, imovinske i normativne poslove omogućava da ne računajući dodatke na platu, omogućava lični dohodak veći od 4.500 KM. U gradskoj upravi taj posao obavlja Nebojša Marić. U telefonskom razgovoru to nam je potvrdio, ali o koeficijentu ne želi. Na pitanje o koeficijentu prekinuo je razgovor.

Podsjećamo, da je Marić bio član gradske Komisije koja je prodala poslovni prostor u centru Doboja, zbog čega je dobojski CЈB prošle godine protiv njega podnio izvještaj tužilaštvu zbog sumnje da lokal nije bio vlasništvo grada i da je zloupotrebljen službeni položaj. Koeficijent stručnog savjetnika u gradskoj upravi nije moralan, ocjene su mnogih u gradskoj skupštini.

Pored ovog, u Doboju ruše rekorde i po broju savjetnika. Gradska opozicija tvrdi da ih je desetine.

– Očigledno da smo u Doboju došli do još jednog rekorda da ti savjetnici imaju najveći koeficijent – kaže Milorad Živković, kandidat SNSD-a za gradonačelnika Doboja.

Vlast u Doboju ima svoje mišljenje o stručnim savjetnicima i njihovim, za naše uslove, visokim platama.

– Mi ćemo u Skupštinu ući sa stavom da se barem u gradu Doboju brišu svi savjetnici – kaže Sretko Đurković iz NDP-a.

Danijel Јošić iz SDS-a smatra da institucije treba da utvrde visinu plata u gradskoj administraciji.

– Ovo je period kampanje, period izbora gdje će u narednom periodu kružiti niz dezinformacija kružiti, ali postoje institucije koje će da utvrde kome i kolika je plata – kaže Јošić.

A institucije su, analizirajući pojedinačni kolektivni ugovor utvrdile kolika bi bila plata stručnog savjetnika sa koeficijentom većim od 45 u gradskoj upravi Doboja.

– Imali bi plate veće od predsjednika Republike ili premijerke – kaže ministarka uprave i lokalne samouprave Srpske Lejla Rešić.

Iz resornog ministarstva najavili su novi zakon o lokalnoj upravi, koji bi trebalo da postavi gornju granicu koeficijenta za službenika u lokalnoj upravi. Do sada, kažu nije postojala, pa je dolazilo do zloupotreba.

RTRS