Ukidanje PDV-a na osnovne životne namirnice od velikog je značaja i za građane Srpske.

Kažu, svaki korak, pa i onaj minimalan znači im puno. To će se svakako pozitivno odraziti i na njihov kućni budžet.

“Da vam kažem značiće ne samo meni nego mnogima. A kako će se to odraziti na budžet, sigurno pozitivno”, “Koliko će to biti efikasno, treba vrijeme da pokaže, da vidimo”, “Znači, mnogo znači. Pa sve što se, pomaci neki minimalni znači”, kažu građani u anketi za ATV.

Moramo imati na umu da je inflacija globalna kaže predsjednik fiskalnog savjeta Republike Srpske. Ukidanje PDV-a na osnovne životne namirnice, poručuje trebalo bi da utiče na smanjenje njihovih cijena.

“Naravno da će smanjenje poreza ili ukidanje PDV-a na onovne životne namirnice, trebalo bi da utiče na izvjesno smanjenje cijena tih životnih namirnica ili bar za obustavu, usporavanje rasta cijena isto vrijedi i za naftne derivate”, objašnjava Milenko Krajišnik, predsjednik Fiskalnog savjeta Republike Srpske.

“Međutim ukoliko dodje do daljeg smirivanja svejtske inflacije ta ta posljedica, taj efekat će biti pozitivanu dužem roku”, dodaje on.

Ništa nije urađeno bez ozbiljnih analiza jasna je poslanik  SNSD-a u Narodnoj Skupštini Republike Srpske, Dušica Šolaja.

A sve kako bi budžet Srpske uz ove olakšice ostao stabilan. Ali i garantovao redovna davanja koja ulaze u strukturu budžeta.

“Ono što smo mi mogli juče da čujemo od ministrice finansija i predsjednika Vlade Republike Srpske da su ovi iznosi nešto što budžet Republike Srpske može da podnese u smislu da neće biti ugrožene isplate niti plata niti penzija niti svih ostalih davanja iz budžeta Republike Srpske”, kaže Šojala.

Šolaja kaže da se očekuje da građani što prije osjete efekte usvojenih zaključaka.

Primjena ovih mjera trebala poboljšati njhovu ekonomsku situaciju.

Izvor: ATV