Policija i MUP Republike Srpske još jednom su pokazali da su najefikasnija bezbjednosna i policijska struktura u BiH i regionu, rekao je u Јutarnjem programu RTRS-a Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Banjaluka.

Govoreći o hapšenju osumnjičenih za ubistvo načelnika prijedorske krim-policije Radenka Bašića, Župljanin je rekao da je policija u vrlo kratkom roku uradila sve što je potrebno u vezi hapšenja osumnjičenih što dovoljno govori o njenoj efikasnosti.

– Sada ostaje drugi dio priče – da sav taj posao bude zaršen do kraja, odnosno da se eventualni budući počionici ne dovedu u poziciju da počine ovakvo ili slično djelo. Da bi se to postiglo, potrebno je da ne dolazi do prekida u lancu struktura koje se bave ovim poslom a to su policija, tužilaštvo i sudovi i da sve karike funkcionišu na svoj način – rekao je on.

Župljanin je naveo da je u slučaju ubistva Bašića bilo određenih propusta u lancu, odnosno nekoj od ovih karika, što je moglo dovesti do toga da čitav slučaj ode u drugom, potpuno pogrešnom pravcu.

On je istakao da u ovom lancu ima određenih “pucanja”, te da je opravdan zahtjev Repubike Srpske za regulisanjem ovih pitanja, odnosno formiranjem VSTS Srpske u cilju kontrole nad svojim pravosuđem i jačanja bezbjednosne situacije.

Autor: RTRS