Glavni cilj optužnice Tužilaštva BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića je nestanak Srpske, izjavio je predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin, gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.

Župljanin je naveo da je ovdje sve jasno jer “neke radnje koje dolaze iz FBiH traju duže i usmjerene su na diskreditaciju predsjednika Srpske”.

– Ranije je bilo pokušaja da se Dodik diskredituje na različite načine. Sada su se okrenuli snažnoj pdoršci jednog dijela međunarodne zajednice. Ovakve optužnice nemaju nikakvog smisla, one su kukavički čin. Tužilaštvo nije bilo sposobno da se izbori sa pritiscima. Lukić je kolateralna šteta – rekao je Župljanin.

Župljanin je naglasio da je srpski narod nedvosmisleno pokazao da je stao uz svog predsjednika.

– Dodik i Lukić su samo radili svoj posao. Srpska ima eminentne pravnike koji mogu da se nose sa ovim. Ovdje se morate pravom boriti protiv neprava. Ne radi se ovdje samo o odbrani predsjednika nego i o odbrani Narodne skupštine Srpske – napomenuo je Župljanin.

Pravnik Milan Petković je istakao da Dodik kao predsjednik Srpske ima pravo imuniteta.

– Neke moje kolege advokati iz Sarajeva su rekli da to nije tačno, ali ja ću ih podsjetiti na 2017. godinu kada je podignuta optužnica za referendum. Donesena je naredba o sprovođenju istrage i tada je Tužilaštvo zauzelo stav da narodni poslanici i predsjednik ne mogu odgovarati jer ih štiti imunitet. Sada je novi stav da predsjednik nema imunitet, a moje iste kolege kažu da Kristijana Šmita štiti diplomatski imunitet i da ne može da odgovara. To je apsurd – poručio je Petković.

Petković je dodao da je bitna podrška iz Srbije, Mađarske i Hrvatske, ali je napomenuo da te političke podrške u ovom trenutku neće mnogo pomoći.

– Ovaj proces se više ne može zaustaviti politički. Može se formirati advokatski tim koji će svoj posao profesionalno raditi na sudu. Moramo i trebamo nastaviti ovu političku borbu da nam se ovo ne bi dešavalo opet – zaključio je Petković.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv predsjednika Republika Srpska Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića.

Autor: RTRS