Gradonačelnik Draško Stanivuković danas je više mislio na pređene kilometre članova Viskog savjeta nego na problem desetine hiljada korisnika Centra za socijalni rad. Koji zbog neimenovanja članova upravnog odbora ne mogu dobiti rješenja za novčanu pomoć. Pitanje o ovom problemu smatra političkim.

“Pa evo da prvo završim sa ljudima koji su prevalili 200-300 kilometara da bi došli ovdje pa bar evo da ne budemo taoci ipak, biću iskren političkog pitanja. Direktorica će od mene imati poziv da to isplaćuje da se ne folira i da se ne igraju politike”, rekao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

U Centru za socijalni rad neimenovanje članova upravnog odbora predstavlja veliki problem. Unazad tri mjeseca nemaju upravni odbor, što je predviđeno Zakonom o sistemu javnih službi.

“Prilikom utvrđivanja procesa o ostvarivanju prava na JNP i vršenje kontrole isplate prava korisnicima, vršene od strane revizora, Centru je naloženo da donese Pravilnik o jednokratnoj novčanoj pomoći kako bi se omogućilo ostvarivanje prava propisanih Zakonom o socijalnoj zaštiti. Nedonošenjem pravilnika otežava se rad Centra i znatno komplikuje procedura podnošenja zahtjeva od strane korisnika i postupanja po istim te se dovodi u pitanje pravovremeno ostvarivanje prava iz Zakona o socijalnoj zaštiti. Neimenovanjem članova Upravnog odbora rad Centra je blokiran i doveden u pitanje jer nemamo jednog od dva organa upravljana”, saopšteno je iz Centra za socijalni rad.

Sve će ići preko leđa građana ukoliko ubrzo ne dođe do promjene, poruka je predsjednika skupštine Grada. Mladen Ilić kaže da se funkcionisanje ustanova dovodi u pitanje zbog nečije političke borbe.

“Imate situaciju da je to naša ustanova koja usko sarađuje i sa domom rada vranješević, znate koliko je bitno funkcionisanje i ovog doma, a prethodnih dana u javnosti ima mnogo informacija. S druge strane nažalost veliki broj građana podliježe funkcionisanu sa ovom ustanovom, to je najčešće ukazivanje pomoći svim tim građanima. I sve to se dovodi u pitanje zbog nečije političke borbe”, rekao je Mladen Ilić, predsjednik Skupštine Grada Banjaluka.

Ilić kaže i da je imenovanje članova upravnih odbora gradskih ustanova neophodno. A sve kako bi one ušle u mirniji način funkcionisanja.

Izvor: ATV