U prijedorskom muzeju Kozare, otvorena je izložba Rudolfa Slačale, koju će posjetioci moći da pogledaju do 6. maja.

Promovisana je brošura o ovom umjetniku, autora Saše Goronje, koju je podržalo udruženje Čeha iz Prijedora “Češka besjeda”.

– Ovo je priča o jednom zaista svestranom umjetniku, čovjeku koji je živio umjetnost. On je bio i skulptor i slikar i mozaičar. Pred njegovim mozaicima se pomolio i Ivan Pavao Drugi u Banjaluci. Moram reći da mi je zadovoljstvo raditi na ovoj brošuri, jer sam upoznao Rudija od njegovih dječačkih dana, pa sve do smrti 2015.godine – kaže Goronja.

Predsjednik Udruženja Čeha “Česka beseda” Dragan Hrastek rekao je da je Rudi potomak Čeha, te da je bio veliki umjetnik.

– Njemu u čast spremili smo ovaj omaž, Žao nam je što nema više ovakvih kataloga budući da je Prijedor poznat kao grad umjetnika – rekao je Hrastek.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić istakao je da se na ovaj način, nakon višegodišnje pauze, nastavlja saradnja Udruženja “Česka beseda” i ovog muzeja.

– Naša saradnja imala je mnoštvo sadržaja od 2002. do 2013. godine, ali kada je riječ o ovoj promociji i ovoj izložbi ona za nas ima višestruki značaj – rekao je Radonjić.

On je dodao da je stvaralaštvo Rudija Slačala vrhunstvo stvaralaštva i da ga zaista vrijedi vidjeti.

Autor: RTRS