Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je za RTRS da je veoma tužno da bilo ko iz Republike Srpske daje legitimitet Kristijanu Šmitu sastajući se s njim, kada se zna da je Šmit jedan od predvodnika cijele priče pritisaka na Republiku Srpsku i oduzimanja Srpskoj i njenom narodu onoga što joj pripada.

Kovačević je naveo da Šmit kao nepostojeći visoki predstavnik pokušava da koristi nepostojeća i antidejtonska bonska ovlašćenja, odnosno da Republici Srpskoj nameće odluke.

On je istakao da će gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, kako je sam najavio, sljedeće sedmice da se sastane sa Šmitom – čovjekom koji je, kako kaže Kovačević, svojim postupcima rekao da za njega ne postoji NSRS, građani Republike Srpske i da je spreman da poništi zakon koji su u NSRS, najvišem zakonodavno organu Republike Srpske, usvojili narodni poslanici i iz vlasti i opozicije, uključujući i poslanike iz Stanivukovićeve stranke.

– Taj jedan Kristijan Šmit, bez ikakvih ovlaštenja i funkcije, neizabrani stranac kojeg niko nije zvao da dođe u BiH i koga nikada niko od nas nije pozvao da se bavi našim životima i imovinom ili bilo čim što se tiče Republike Srpske, poništio je i rekao da više ne postoji nešto što su usvojili naši poslanici i demokratske institucije, koje su za njega očito nebitne – istakao je Kovačević.

On je rekao da sastanak bilo kojeg predstavnika Republike Srpske sa takvim ljudima znači da im se daje legitimitet koji nemaju, te da je to sramno i uvredljivo za građane Srpske.

Kovačević je poručio da Republika Srpska mora da nađe način kako da se odupre pred ugnjetačima koji su došli da ponište naša demokratska, civilizacijska i građanska prava.

– Mi ćemo nastaviti da štitimo Republiku Srpsku i njene interese, a ne da sjedimo sa onima koji te interese poništavaju i gaze – istakao je on.

Kovačević je rekao i da predstavnici opozicije “nikada nemaju vremena kada treba da se zaštiti Republika Srpska i podrže ljudi u Srpskoj koji žele da se bore za svoju Republiku, ali da uvijek imaju vremena da sjednu sa onima koji poništavaju sve što Srpskoj po Ustavu i Dejtonu pripada”.

– Isto tako, evidentno je da žele da daju legitimitet ljudima bez legitimiteta i to sve sa jednim ciljem – da dođe do promjene vlasti u Republici Srpskoj na nedemokratski način jer su potpuno svjesni da na izborima i na demokratski način nemaju šta da traže. Iz tog razloga se uzdaju u Šmita – smatra Kovačević.

On je poručio da predstavnici vlasti u Republici Srpskoj nikada neće priznati legitimitet Šmita dok mu to ne prizna Savjet bezbjednosti UN i dok Republika Srpska kao strana ne potpiše sporazum sa drugim stranama da je potreban bilo kakav visoki predstavnik, ističući da se to nikada neće desiti.

Autor: RTRS