Povodom , 22. aprila, Dana oslobođenja Banjaluke, danas je organizovan 43. tradicionani marš stazama Prve čete četvrtog bataljona Drugog kozarskog partizanskog odreda.

Nedeljko Piljagić,organizator marša, rekao je da su većina  učesnika marša potomci partizanskih boraca, a organizuju ga svake godine poštovaoci Naorodno-oslobodilačke borbe Potkozarja i SUBNOR- Banjaluke.

-Ova brigada čijim stazama  idemo  izvršila je proboj obruča na Kozari. Uspomene na junačku borbu njenih boraca, koji potiču iz naših potkozarskih sela, njegujemo tradicionalnim maršom od Verića do Mrakovice već 43 puta- rekao je Piljagić.

Boris Radaković kustos Muzeja memorijalnog kompleksa na Mrakovici i istoričar, učesnicima marša održao je istorijski čas.

-Nama je uvijek drago u Nacionalnom parku Kozara, kada postoje ovakve grupe koji njeguju tradiciju NOB-a, a mi istoričari iz Muzeja smo da tu nešto kažemo o otporu naroda Kozare NDH -u,  pogotovo u vrijeme kada se na svaki način nastoji da se srpska antifašistička borba ili svojata ili umanji njen značaj.- rekao je Radaković.

Izvor: kozarski