Tradicionalnim narodnim zborom na Karanu obilježene su 82 godine od formiranja Karanskog odnosno Prvog krajiškog bataljona koji je u Drugom svjetskom ratu brojao više od hiljadu boraca i dao 15 narodnih heroja i jednog generala , a njegovi borci ratovali su na teritoriji skoro svih jugoslovenskih republika izuzev Makedonije.

Predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Veljko Rodić rekao je novinarima da je tradicija da se prve nedjelje u septembru, ranije borci NOBa-a, a sada potomci i poštovaoci, okupljaju na ovom mjestu i obilježavaju godišnjicu formiranja Prvog krajiškog bataljona koji je bio u sastavu Drugog kozarskog partizanskog odreda ” Dr Mladen Stojanović”.
” Karanski bataljon je učestvovao u svim bitkama i zabilježio velike uspjehe -oslobodili su Prijedor u njegovom prvom oslobođenju 1942. godine , sa ovog mjesta krenulo na oklopni voz, te na oslobađanje Podgradaca, Mrakovice, Turjaka, a po formiranju Prve krajiške udarne brigade u Lamovitoj njeno jezgro činili su borci s Karana”, rekao je Rodić.
Više delegacija položilo je vijence kod spomen-biste narodnim herojima Ratku Marušiću i Žarku Zgonjaninu, a vijenac je položen i na spomenik palim borcima ovog bataljona.

” Veoma je bitno da se uvijek podsjećamo na događaj koji se zbio ovdje prije 82 godine gdje su partizani ovog kraja zajedno sa svojim komšijama rekli `ne` najvećem zločinu tada u Evropi- fašizmu koji je pokušao da istrijebi srpski narod i da ovlada ovom teritorijom”, rekao je predstavnik grada Prijedora Dragoslav Kabić.
On je dodao da priču o hrabrosti ovog naroda trebamo prenositi na sve one gerenacije koje danas žive i koje dolaze.
Na svijetlu tradiciju Karanskog bataljona podsjetili su i članovi Planinarskog društva “Klekovača” iz Prijedora koji su po osmi put organizovali marš “Tragom Karanskog partizanskog bataljona” i ove godine prepješačili rutu Svodna – Brezici – Grabašnica – Karan tačnije uspon na zapadnim obroncima Kozare.

Izvor: prijedorgrad