Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u nedjelju – 1. maja biti na pomenu jasenovačkim žrtavama u Donjoj Gradini.

On je naveo da će dan ranije prisustvovati velikoj vojnoj vježbi “Štit” na batajničkom aerodromu, te da bi 4. maja trebalo da se sastane sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

– Drugog imam važne obaveze. Trećeg maja idem u Grčku gdje ću, sastati sa premijerima Grčke, Bugarske i Sjeverne Makedonije Kirjosom Micotakisom, Kirilom Petkovim i Dimitrom Kovačevskim – izjavio je Vučić.

Vučić kaže da su njegovi planovi za početak maja sveobuhvatni.

– Teška i naporna agenda, ali moramo da radimo snažno i naporno da bi uspjeli da izguramo sve ovo – rekao je Vučić na konfernciji za novinare u Vladi Srbije.

U nedjelju, 1. maja u Donjoj Gradini biće služen pomen jasenovačkim žrtvama.

Punih 77 godina od proboja posljednje grupe preživjelih logoraša jasenovačkog logora navršilo se 22. aprila, ali je pomen zbog obilježavanja Vaskrsa ove godine zakazan za 1. maj.

Donja Gradina je najveće stratište u sistemu koncentracionih logora “Јasenovac”, koji je formiran u avgustu 1941. godine, neposredno nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Јasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Јevreja.

Među stradalima za 1.337 dana postojanja logora Јasenovac bilo je više od 20.000 djece.

Autor: SRNA/RTRS