Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić istakla je da Mirko Šarović iz sjene i dalje upravlja zajedničkim institucijama, a da je veza između SDA i SDS neraskidiva govori činjenica da je njegov kadar zaštićen kao “bubreg u loju”.

Vulićeva je izjavila Srni da je Šarovićev rođak direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, a prijatelj i kum Dragan Šojić direktor Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

– Takođe, Šarovićeve uzdanice, Predrag Kovač je savjetnik direktora BHRT-a, a Dragan Ćuzulan je koordinator za reformu javne uprave. Vanja Bjelica Prutina dala je doprinos, kako Šarović kaže, da on bude čovjek sa biografijom za primjer, pa je u nestranačkom tijelu – CIK-u, zahvaljujući saradnji SDS-SDA – naglasila je Vulićeva.

Prema njenim riječima, Gordana Aćimović je šef Graničnog prelaza Ivanica, takođe, nestranačka pozicija, ali zaštita koju Šarović pruža svom kadru je iznad svakog zakona.

– Imajući u vidu da direktor UIO BiH Miro Džakula slovi za velikog profesionalca, očekujem da će ovu pojavu riješiti u skladu sa zakonom ili će Šarović biti iznad zakona, države u koju se samo Bakir i Mirko kunu?! – rekla je Vulićeva.

Ona se pozvala na zakonske odredbe Član 14 Stav 3 prema kojem je državni službenik nepristran, “te naročito: a) izbjegava aktivnosti ili propuste u vršenju svoje profesionalne dužnosti koje krše ili su nespojive s dužnostima utvrđenim ovim zakonom i suzdržava se od javnog ispoljavanja svojih političkih uvjerenja”.

– Član 16 e) državni službenik ne može biti član upravnih i drugih odbora političkih stranaka i ne smije slijediti instrukcije političkih stranaka – podsjetila je Vulićeva na zakonske odredbe.

Autor: SRNA/RTRS