Parastos za 28 radnika željezničkog čvora Prijedor, koji su poginuli u Odbrambeno- otadžbinskom ratu, služenje danas u tom gradu.

Dan pomena na poginule kolege željezničari su, kao i prethodnih godina, označili zvukom sirene lokomotive.

Predsjednik Boračke organizacije Željezničkog čvora Prijedor Milojica Rendić istakao je da njihova žrtva ne smije da se zaboravi.

On je rekao novinarima da svake godine u okviru obilježavanja Dana željezničara i krsne slave “Željeznica Republike Srpske” Svetog Vaši lija Ostroškog, željezničari na ovaj način obilježavaju sjećanje na poginule kolege.

“Sjećamo se svojih 28 poginulih drugova. I kao i svake godine, pridruže nam se predstavnici boračkih organizacija iz Doboja, Banjaluke, uprave preduzeća, gradskih vlasti. Svi smo tu, jer njihova žrtva ne smije da se zaboravi i želimo da privučemo mlade snage, mlade željezničare čiji su roditelji poginuli u ratu da nastave da obilježavaju ovo sjećanje, što smo mi pokrenuli”, rekao je Rendić.

Svake godine na ovo mjesto dolazi i Jagoda Zdjelar da zapali svijeću mužu Novi, koji je poginuo braneći Republiku Srpske 1995. godine.

Bio ie u ratu od prvog dana, i na kraju, u zadnji čas izgubio ie život. Svake godine sam tu i hvala svima kad ga se sjećaju i to mi mnogo znači jer sam i ja bila radnik na željeznici” priča Zdjelarova.

Vršilac dužnosti načelnika gradskog Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Ranko Kolar rekao je da se na ovaj način izražava zahvalnost prema tim ljudima.

MZbog njih imamo Republiku Srpsku koju treba da volimo. Ne smijemo zaboraviti ove ljude koji su dali veliku žrtvu, koji su dali život za Republiku Srpsku, a danas je Prijedor grad mira i tolerancije i svi u Prijedoru su dobrodošli”, poručio je Kolar.

Vijence i cvijeće na spomen-ploču u krugu željezničke stanice položile su delegacije grada Prijedora, Boračke i Organizacije porodica poginulih boraca grada Prijedora, “Željeznica Republike Srpske”, boračkih i sindikalnih organizacija ovog preduzeća, te porodice i kolege poginulih Željezničara.

Izvor: SRNA/kozarski