Najveća grupacija u Evropskom parlamentu – Evropska narodna partija, usvojila je na Kongresu u Roterdamu Rezoluciju kojom poziva na donošenje izbornih i ustavnih reformi u BiH.

U Rezoluciji nije naveden termin “legitimno političko predstavljanje”, što SDA smatra velikom pobjedom.

Kongres, kome su prisustvovali lider SDA Bakir Izetbegović, ali i lider PDP-a Branislav Borenović, osudio je navodno secesionističko djelovanje u BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da stavovi političke grupacije koja djeluje u okviru Evropskog parlamenta nisu i ne mogu biti obavezujući za nas, ali je, kako je naveo, simptomatično to što podržavaju politiku muslimanske SDA, jer su poruke koje dolaze iste.

– To bi bilo isto kao da nam kažu da su za nas obavezujući stavovi SDA – dodao je Dodik.

On je poručio da napredak BiH ka Evropskoj uniji i evropsku perspektivu ne blokira Republika Srpska ili “srpski secesionisti”, kako pojedinci u Evropi vole reći.

– Јedine blokade koje postoje dolaze od SDA, koja svakodnevno šalje poruke da u BiH nema mjesta za Srbe i Hrvate. Žao nam je što do američkih i evropskih zvaničnika još nisu stigle informacije da Bakir Izetbegović, u zvaničnim dokumentima svoje partije, najavljuje stvaranje unitarne Islamske države BiH – istakao je Dodik.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović smatra neprimjerenim da svako razmatra određenu situaciju u BiH i daje svoje stavove, poput raznih institucija iz inostranstva, a da pri tome premalo znaju o stvarnim prilikama u BiH.

– Pokušavaju generalizovati određene stvari i podvesti pod neke svoje matrice koje su napravili i nazvali evropskim vrijednostima, a u stvari u BiH žive konstitutivni narodi i kao takvi su prepoznati u Ustavu i imaju pravo da zahtijevaju da budu predstaveljeni u skadu sa onim što im je dato kao ustavno pravo – naglašava predsjednica Srpske.

I dok Izetbegović proglašava pobjedu, jer je iz Rezolucije izbačen termin legitimno predstavljanje, Borenović, nakon susreta sa novim predsjednikom Evropske narodne partije, govori o punoj podršci dejtonskom uređenju BiH i ustavnoj poziciji Republike Srpske i konstitutivnosti Srba, Hrvata i Bošnjaka.

U SNSD-u kažu da je čudno što lider PDP-a u Roterdamu nije uticao da se zadrži princip konstitutivnosti, niti je pozvao na zvanični dokument EU, koji afirmiše konstitutivnost i predstavljanje naroda.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Srđan Mazalica upitao je Borenovića kako nije imao ništa protiv ovakvog dokumenta, odnosno zašto nije ukazao da to nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

U Rezoluciji je osuđeno navodno secesionističko djelovanje i pozvano na prekid blokade.

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević kaže da kada god se o Republici Srpskoj govori nešto loše, kao o najcrnjem i najgorem mjestu na svijetu, samo treba pogledati gdje je opozicija, jer je, kako je rekao, sigurno tu, zajedno sa SDA i baca drvlje i kamenje na srpski narod i Republiku Srpsku.

Republika Srpska bila je tema i u njemačkom Bundestagu. Dodik je poručio njemačkim poslanicima da, ako žele da pomognu, ne bi trebalo da se miješaju u unutrašnja pitanja.

– Unaprijed su odlučili da su Srbi i Hrvati krivi za situaciju u BiH – napisao je Dodik na Tviteru.

Ocijenio je da je izvjestilac Bundestaga za zapadni Balkan Adis Ahmetović očigledno uspio na ostale poslanike preliti svoju navijačku poziciju.

– Potpuno je jasno da Ahmetović, čiji su korijeni iz BiH i koji ima antisrpske stavove, ne vidi nikav problem u izjavama Bakira Izetbegovića i stvaranju islamske države u BiH – naveo je Dodik.

Autor: RTRS