Prema podacima dobijenim od osnovnih škola u Republici Srpskoj, u školsku 2022/23. godinu u aprilu i maju upisano je 9.074 učenika.

To je za 125 učenika više u odnosu na broj koji je pohađao prvi razred u školskoj 2021/22. godini, poručuju iz Ministarstva prosvjete i kulture RS, naglasivši da je.

– Za razliku od nekoliko poslednjih godina, kada se broj broj djece upisane u osnovnu školu konstantno smanjivao, ove godine bilježimo porast broj upisanih prvačića. Vjerujemo da su tome doprinijele i populacione mjere koje Vlada RS preduzima. Imajući u vidu da svake godine do septembra bude upisan dodatni broj učenika, očekujemo da će i do početka naredne školske godine biti upisano još đaka – ističu za Srpskainfo u MPiK.

Dodaju da je najviše upisane djece je u Banjaluci – 1.854 učenika. Slijedi Bijeljina sa 896, Prijedor 494, Doboj 448, te Gradiška sa 350 upisanih učenika. Najmanje učenika upisano je u Krupi na Uni – dvoje i  Kalinoviku – petoro.

– Ako posmatramo pojedinačno osnovne škole, u školskoj 2022/23,  najviše prvačića biće u OŠ „Branko Radičević“ u Banjaluci – 216, u OŠ „Knez Ivo od Semberije“ u Bijeljini – 182 učenika, OŠ „Sveti Sava“ u Bijeljini – 176, OŠ „Vuk Karadžić“ u Bijeljini- 171, te OŠ „Sveti Sava“ u Istočnom Novom Sarajevu – 167 učenika. Najmanje učenika upisano je u osnovnim školama „Josif Pančić“ Kozica, Oštra Luka, jedan učenik, te „Petar Škundrić“ Budimlić Japra, Oštra Luka i „Branko Ćopić“ Donji Dubovik, Krupa na Uni, po dva učenika – naglašavaju u ovom ministarstvu.

Izvor: Srpskainfo