Na prozivke lidera SDS-a i kandidata te stranke za srpskog člana Predsjedništva Mirka Šarovića, da se politika SNSD-a u Sarajevu svela na “podjelu fotelja”, iz te stranke odgovorili su kontra-pitanjem.

Kako se naziva situacija kada vas SDA instalira u vlast bez izbornog legitimiteta, podsjećajući da su poslije izbornog poraza 2014. godine SDS i PDP voljom Bakira Izetbegovića postali dio vlasti na nivou BiH?

Delegat u Domu naroda Dušanka Majkić kaže da se provjerom rukovodećih mjesta u instutucijama BiH jasno vidi da SDA mnogo lakše dogovora rapodjelu funkcija sa SDS-om i PDP-om, nego sa SNSD-om.

Kako se približavaju izbori, opozicija u Srpskoj pojačava retoriku. Oštricu napada usmjerava ka SNSD-u i partnerima, optužuju ih da su mandat u Sarajevu potrošili na podjelu fotelja sa SDA i HDZ-om, umjesto da štite interese Republike Srpske.

– To su koalicioni partneri koji se izvrsno i bez bilo kakvih trzavica uspješno dogovaraju oko podjele plijena i fotelja – rekao je Šarović.

Šarovićeva tvrdnja imala bi smisla da je objasnio kako je najmanje 15 direktora BiH agencija, institucija koji su osvjedočeni kadrovi SDS-a ili PDP-a preživjelo četvorogodišnju “vladavinu” SNSD-a. Da ne govorimo o desetinama i stotinama radnih mjesta po dubini koja su te partije, u mandatu 2014-2018. kada su bili dio vlasti u Sarajevu, “napunili” svojim kadrovima.

– Nevjerovatna je činjenica i mnogima će to biti neobično, čak i SNSD-u, koliko je ljudi koji su ostali i u onom mandatu kada nisu to zaslužili rezultatom, nego su došli kao plod dobrih odnosa sa SDA – dodala je Dušanka Majkić, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Snježana Novaković Bursać, pita se kako se kadrovi SDA se čuvaju, uprkos isteku mandata.

– Kako se to naziva kada vas SDA mimo izborne volje građana Republike Srpske, uvede u vlast i ljubomorno čuva njihove kadrove uprkos isteku mandata – upitala je Novaković Bursać.

Analizirajući rukovodeća mjesta u institucijama BiH jasno se vidi, kaže Majkićeva da se SDA najuspješnije dogovara i dijeli “plijen” i fotelje sa liderima SDS-a i PDP-a. Navodi da su SNSD-u vezane ruke, jer bez SDA teško može doći promjene srpskih kadrova u BiH institucijama.

– PDP-ov kadar u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH, kome je odavno istekao mandat, nema sile da se pomjeri odatle, jer predsjednik SDA Bakir Izetbegović ne pristaje. Ili recimo Dragan Ćuzulan, SDS-ov kadar, čije je mjesto vezano za predsjedavajućeg Savjeta ministara, je morao otići neposredno poslije dolaska predsjedavajućeg Savjeta ministara, Zorana Tegeltije. Nema te sile koja će natjerati kadrove SDA da se on pomakne – dodala je Majkićeva.

Optuživati SNSD i partnere da koaliraju sa SDA i prodavati priču da se s njima lako dogovaraju o podjeli plijena neubjediva je predizborna strategija jer su i SDS i PDP sjedili sa SDA ministrima u Savjetu ministara i istovjetno glasali u BiH parlamentu.

– Gdje god imamo nekakvu aktivnost protiv Republike Srpske vođena iz instutucija na nivou BiH, vidjećete u njima kadrove SDS-a ili PDP-a, kojima je istekao mandat i koje SDA čuva na tim pozicijama brižljivije nego svoje kadrove – rekla je Novaković Bursać.

Priča o koaliciji i međusobno optuživanje kome je draža i milija SDA je besmislena, jer se vlast na nivou BiH sastavlja od izbornih pobjednika u tri naroda.

Potrebno je samo da pobjedničke stranke iz Srpske popune mjesta koja pripadaju Srbima na BiH niovu i da ne dozvole da tim procesom zbog stranačkog prepucavanja upravlja ili na njega utiče političko Sarajevo.

Autor: RTRS