Iako se mandat poslanicima bliži kraju, Narodna skupština Republike Srpske će iduće sedmice raditi punom parom. Očekuje se da sutra budu zakazane dvije vanredne sjednice NS RS sa tri tačke dnevnog reda, a radi se o temama koje se posljednjih dana izazvale veliku pažnju javnosti.

Kako je saopšteno iz Narodne Skupštine RS, za sutra je predsjednik Skupštine  Nedeljko Čubrilović zakazao sjednicu skupštinskog Kolegijuma, na kojem bi trebalo da budu zakazane 34. i 35. posebna sjednica NS RS.

Prva posebna sjednica biće zakazana na zahtjev Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Dodik je, koristeći svoja ustavna ovlaštenja, pokrenuo postupak za zaštitu vitalnog interesa Republike Srpske, na odluku o davanju agremana njemačkom ambasadoru u BiH, koja je usvojena bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva BiH.

FOTO: MICK TSIKAS/EPA
FOTO: MICK TSIKAS/EPA

Ukoliko Narodna skupština RS, dvotrećinskom većinom, podrži Dodikov stav da treba uskratiti agreman njemačkom diplomati Tomasu Fičenu, odluka Predsjedništva BiH će “pasti”, a Fičen neće postati njemački ambasador u Bosni i Hercegovini.

Dodik je pozvao poslanike da stanu u odbranu vitalnog interesa RS, navodeći da se mora tražiti od Njemačke da se odrekne rezolucije Bundestaga, pod nazivom “Podrška BiH na putu ka boljoj budućnosti”. Ova rezolucija je, tvrdi Dodik, štetna za Srpsku.

Stavovi o ovom pitanju su podijeljeni: dok političari iz vladajuće koalicije uglavnom tvrde da je Dodik principijelan u odbrani interesa Republike Srpske, opozicionari smatraju da je u pitanju “Dodikov lični hir”, od kojeg Republika Srpska može imati više štete nego koristi.

I dok će se na 34. posebnoj sjednici NS RS poslanici baviti evropskom diplomatijom, ili “ličnim hirom” lidera SNSD, na dnevnom redu naredne, 35. posebne sjednice naći će se konkretne teme bitne za živote običnih ljudi.

– Očekujemo da će na 35. posebnoj sjednici na dnevnom redu biti prijedlozi Vlade RS da se po hitnom postupku usvoje zakon o legalizaciji objekata u RS bespravno izgrađenih do kraja 2013. godine, te zakon kojim bi se obezbijedilo da nezaposleni roditelji, koji imaju četvoro i više djece, dobijaju iz budžeta RS mjesečnu naknadu od 750 KM – rekao je za Srpskainfo potpredsjednik Narodne skupštine RS, Denis Šulić.

Šulić je precizirao da će 34. posebna sjednica biti zakazana, najvjerovatnije, za srijedu, 14. septembar, a da će se nakon ove odmah održati i 35. posebna sjednica.

– Ovakvo rješenje je najprihvatljivije, zbog predizborne kampanje, ali i zato da smanjimo troškove, kako poslanici ne bi morali dva puta dolaziti na sjednicu – objasnio je Šulić.

Izvor: Srpskainfo