Postoji li veza između preuranjenog proglašenja pobjede PDP-ovog kandidata za predsjednika Republike Srpske Јelene Trivić na osnovu selektivnih rezultata i kasnijeg osporavanja izbornog procesa od strane opozicije?

Kakva je bila uloga CIK-a BiH koji je, uprkos vlastitim izjavama da su prigovori preuranjeni, kršeći zakon donio odluku o ponovnom brojanju glasova za nivo predsjednika Republike Srpske?

Prema podacima CIK-a, na osnovu zapisnika sa biračkih mjesta, izbori u Republici Srpskoj završeni su pobjedom vladajuće koalicije i njenih kandidata.

Razlikom od skoro pet odsto, odnosno preko 28.000 glasova, Milorad Dodik iz SNSD-a odnio je pobjedu za poziciju predsjednika Republike Srpske, u odnosu na protivkandidata Јelenu Trivić iz PDP-a.

Upravo je ova pobjeda postala predmet optužbi opozicije o navodnim izbornim prevarama, što dovodi i do jučerašnje odluke Centralne izborne izborne komisije BiH o ponovnom brojanju glasačkih listića za nivo predsjednika Republike Srpske.

Sve počinje u izbornoj noći, u kojoj svi izborni štabovi, i vlasti i opozicije, od početka pristizanja rezultata prikazuju slične rezultate i trendove, s izuzetkom štaba PDP-a u Banjaluci i onoga što u javnost iznosi Milan Radović iz SDS-a.

Šta je razlog za ovu razliku? Štab SNSD-a, kao i štab SDS-a u Bijeljini, štabovi drugih partija i njihovih odbora u lokalnim zajednicama objavljuju podatke na osnovu do tada pristiglih informacija, odnosno uzorak na određenom procentu prebrojanih biračkih mjesta.

S druge strane, Igor Crnadak, Branislav Borenović i Milan Radović od prvog obraćanja javnosti pa sve do proglašenja Јelene Trivić za pobjednika, selektivno objavljuju podatke sa onih biračkih mjesta i onih sredina koje im idu u prilog. Umjesto predstavljanja uzorka i procenta uzorka oni pominju pojedinačna biračka mjesta i to veoma selektivno.

Već tada uzorak prebrojanih biračkih mjesta koji posmatrači javljaju u stranačke štabove postaje procentualno značajan i na preko 50 odsto prijavljenih rezultata postaje jasno da Dodik ima prednost od četiri do šest odsto.

U tom trenutku dešavaju se ključne stvari u štabu PDP-a, a zbog kojih poslije i dolazi do konfuzije u javnosti. Naime, uprkos protivljenju istaknutih funkcionera PDP-a, prije svega Draška Stanivukovića, Јelena Trivić i Igor Crnadak donose odluku da javnosti objave rezultate iz kojih su potpuno isključena biračka mjesta iz nekoliko gradova i opština u kojima Dodik ima prednost.

Borenović je u izbornoj noći obavijestio javnost da na osnovu 72,7 odsto prebrojanih biračkih mjesta Trivićeva ima 11.000 glasova prednosti i rekao da su to “rezultati bez nekih mjesta, znate vi na koja mislim”.

Riječ je o najmanje pet lokalnih zajednica u kojima je Dodikova prednost bila izražena.

Pitanje je da li su Branislav Borenović, Јelena Trivić i Igor Crnadak svjesno obmanuli i izmanipulisali javnost kada su u periodu između 23.45 i 2.10 u izbornoj noći, selektivno iznoseći rezultate, proglasili pobjedu Јelene Trivić sa navodno 11.000 glasova prednosti, iako su bili svjesni da objavljuju rezultate bez mjesta u kojima je Trivićeva gubila.

U trenutku kad Borenović objavljuje prednost Јelene Trivić, svi drugi štabovi i podaci, pa čak i oni kojima je raspolagao PDP u lokalnim odborima uključujući banjalučki, ukazivali su da na nivou Republike Srpske Dodik ima prednost od 15.000 do 20.000 glasova.

Upravo zato, nakon proglašenja pobjede i nije bilo masovnog izlaska pristalica na ulice, jer su ljudi bili zbunjeni činjenicom da su svi drugi štabovi raspolagali sasvim drugačijim informacijama.

Nakon što je CIK BiH ujutro objavio da na osnovu skoro 90 odsto prebrojanih glasova Milorad Dodik ima skoro 30.000 prednosti, kreće priča o navodnim izbornim prevarama, iako su podaci iz štaba PDP-a u izbornoj noći svjesno selektovano objavljivani kako bi se stekao utisak o vođstvu Trivićeve. Uslijedilo je dizanje tenzija, podnošenje prijava i pritisci, kako bi se doveo u sumnju kompletan izborni proces.

Iako su i strani prosmatrači potvrdili da su izbori provedeni fer i korektno i iako je CIK u danima nakon izbora govorio da će ispoštovati zakon i da su prigovori preuranjeni, Centralna izborna komisija, kršeći zakon juče je donijela odluku o ponovnom brojanju glasova za nivo predsjednika Republike Srpske.

Odluku nije podržao član Vlado Rogić. Za odluku su glasali ostali članovi CIK-a Vanja Bjelica Prutina, bivša savjetnica Mirka Šarovića, Јovo Kalaba, nekadašnji kandidat PDP-a, predsjednik CIK-a Suad Arnautović, Irena Hadžiabdić i Željko Bakalar.