Vršilac dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke (IRB) RS Dražen Vrhovac izjavio je danas da je inicijativa Zeleni navigator zapadnog Balkana odlična i da je potrebna ovim prostorima, jer je riječ o projektima budućnosti, odnosno obnovljive energije i pametnih zgrada u koje bi trebalo usmjeravati sve više sredstava.

Vrhovac je naveo da je da je IRB RS dobio poziv za priključenje ovoj inicijativi, što je u osnovi ideja formiranja jednog snažnog investicionog fonda koji će podržavati projekte u skladu sa “zelenom agendom”.

– Ova ideja je kompaktibina sa zaključcima sa održane investicione konferencije IRB-a iz septembra čiji je jedan od glavnih zaključaka bio da se Republika Srpska i BiH trebaju pridružiti inicijativi zapadnog Balkana. Smatramo da je ovo dobra ideja i ne želimo da naši privrednici i građani ostanu van toga – rekao je Vrhovac u Banjaluci gdje prisustvuje sastanku partnerskh institucija Zelenog navigatora zapadnog Balkana.

On je naveo da će predstavnici IRB-a prisustvovati konferenciji o temi Zelenog navigatora koja bi trebala da se održi u Beogradu kako bi sagledali sve detalje i da bi kreirali odluku u kojem dijelu će se IRB uključiti sa svojim finansijskim potencijalom za podršku projektima u okviru te inicijative.

Predsjednik Upravnog odbora Zelenog navigatora zapadnog Balkana Marija Obradović rekla je da je Zeleni navigator osmišljen kao platforma koja će posebno okupljati i stimulisati finansiranje održivog investiranja.

– Jednostavno rečeno, svo ono poslovanje koje može da se digitalizuje, koje može biti enegretski efikasnije, koje može da izbaci “prljave tehnologije”, gradnja pametnih zgrada i sve ono što su danas ekološke teme broj jedan moramo da investiramo u naše poslovanje – pojasnila je Obradovićeva.

Prema njenim riječima, sve češće će se čuti koliko je važno održivo investiranje, kao i o pojmovima cirkularna ekonomija, regenerativna poljoprivreda, dekarbonizacija privrede, koji, kada postanu svakodnevnica, znači da se ozbiljno počelo razmišljati i ponašati u pravcu očuvanja planete.

Obradovićeva je ujedno najavila održavanje konferencije o održivom investiranju 17. novembra u Beogradu. Zeleni navigator zaspadnog Balkana osnovao je Razvojni fond Vojvodine, Garancijski fond AP Vojvodine i Garantni fond Republike Srpske radi sprovođenja “zelene agende”.

Autor: SRNA/prijedor24h