Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH danas su u Prijedoru uhapsili šest osoba zbog ratnog zločina.

“Lica lišena slobode će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA, biti predata na dalju nadležnost Tužilaštvu BiH”, navode iz SIPA.

Podsjetimo, pretresi su obavljeni na osam lokacija, od kojih četiri u Trnopolju, dvije u Tomašici i po jedna u Prijedoru i Donjim Garevcima. Milan Škrbić potvrdio je da je njegov brat Dragan jutros uhapšen. Škrbići su, kažu, jutros doživjeli šok kada su pripadnici Sipe izvršili pretres u njihovoj porodičnoj kući u Trnopolju.

“Oni su došli jutros oko šest časova, a odavde su krenuli nešto prije 9. Pretresli su prizemlje u kojem moj brat živi i pomoćne objekte koje on koristi. Bio je to pravi šok za nas, moja supruga nije mogla otići na posao, a i kod mene je pritisak skočio i nismo mogli doći sebi”, govori vidno uznemireni Milan. On smatra da je to nastavak progona srpskog naroda.

“Kako sam pročitao u naredbi Suda BiH, mog brata sumnjiče za nekadašnji sabirni centar Trnopolje, u periodu od kraja maja do početka oktobra 1992. godine. Međutim, Dragan je teško ranjen u napadu na Prijedor 31. maja, bio je u bolnici preko dvadeset dana, poslije na rehabilitaciji u banji Mlječanici, a potom na kućnom liječenju. Cijelo to vrijeme za koje ga sumnjiče, on uopšte nije bio u doticaju sa sabirnim centrom u Trnopolju, ali to izgleda ništa ne vrijedi”, kategoričan je Škrbić.

U Boračkoj organizaciji grada Prijedora znaju da je Sipa jutros pretresla osam lokacija te da su, prema saznanjima članova porodica, neka lica uhapšena.

“Radi se najviše o mještanima Trnopolja i o nekim ljudima koji su već odležali određen dio kazne zatvora za takozvani ratni zločin. Vjerujemo da se neće dogoditi ono najgore, da neće biti zatvorskih presuda, nego da je riječ o istražnom postupku o dešavanjima iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata. Da se dođe do prave istine o nekim zbivanjima na području Prijedora. Uvjeren sam da ima i zamjene identiteta, kao što je jutros izjavio brat jednog uhapšenog, da je on u periodu  za koji ga sumnjiče, bio u bolnici nakon ranjavanja. Nadamo se da ćemo, koliko sutra, imati više informacija o ovim hapšenjima”, rekao je Zoran Predojević, predsjednik BO grada Prijedora.

Izvor: kozarski