U prijedorskom Udruženju za očuvanje tradicije predstavili su novi broj časopisa “Tradicija” i knjigu “Kozarački književni razgovornik”, autora Ranka Preradovića.

U časopisu je predstavljeno sve ono što su članovi ovog udruženja radili tokom godine na izmaku.

“U ovom broju imamo nešto o kozarskoj tamburici, o specifičnom običaju u selu Niševići, jedan zanimljiv članak o Radetića kuli. To je članak preuzet iz knjige “Talandara” Ognjena Vlačine. U časopisu su i manifestacije koje naše udruženje tokom godine organizuje”, rekao je Željko Šormaz, direktor Udruženja za očuvanje tradicije.

Ovogodišnji časopis “Tradicija” sadrži i dodatak za djecu, koji ima i edukativni karakter.

“Mi smo se dogovorili da u ovom dodatku budu i nastavni listići, koji su povezani s grafomotoričkim vježbama, sa matematičkim vježbama, ali i vježbama iz prirode i društva”, istakla je Slađana Knežević, urednik dodatka za djecu.

Knjiga “Kozarački književni razgovornik”, čiji je autor književnik Ranko Preradović, posvećena je istoriji Književnih susreta na Kozari, ali i istorijskim događajima vezanim za Kozaru.

“Ova knjiga svojim sadržajem prepliće istorijsku važnost planine Kozare i svega onoga što predstavlja njenu istoriju. Govori o manifestacijama koje se održavaju na Kozari, prije svega Književnim susretima na Kozari”, rekao je Dejan Karlica, član Udruženja za očuvanje tradicije.

U ovom udruženje brojne aktivnosti najavili su i za narednu godinu.

Izvor: kozarski