Ekipa „Kozarskog vjesnika“ ovih dana , u nastavku posjete prijedorskim mjesnim zajednicama, razgovarala  je s mještanima Omarske. Kažu da očekuju da će ova Mjesna zajednica uskoro dobiti status opštine. Oni najstariji, poput osamdesetogodišnjeg Rade Anđića,koji je u Zagrebu zaradio penziju i nakon 40 godina se vratio u rodnu Omarsku,  vjeruju da  bi to mogao biti razlog više da mladi ostanu ovdje. Na svom ognjištu, da stvaraju porodicu.

”Mladi treba da ostanu, da zajedno gradimo  ognjište, da školujemo djecu, da pomažemo  razvoj mjesta, da imamo skladan i dobar život. Ja sam otišao i dio života proveo u Zagrebu, ali opet sam odlučio da se vratim. Srce mi ovdje pripada. Iz iskustva znam da  sve nije u materijalnoj dobiti, u sredstvima, iako su ona neophodna. Ima nešto drugo u životu što čovjeka čini sretnim. Sretan sam što se u Omarskoj vodi jedan  klasičan, miran život. Ljudi se poštuju, cijene, svi se poznaju. Mirno je to naselјe i zbog toga smatram  da je  dobro za život”, izričit je  Rade.

Prema popisu iz 2013. godine Omarska broji oko 3.000 stanovnika. Prednost naselјa je i što se ono nalazi između Prijedora i Banja Luke, gdje je dobro razvijena putna infrastruktura, pričaju mještani. Sadržajna  je kao mjesto, jer ima osnovnu školu, područnu ambulantu, svoj Fudbalski klub,  Kulturno-umjetničko društvo i još mnogo toga što je potrebno za jedan bogat život. Ukoliko dobije status opštine nova radna mjesta u Omarskoj biće prioritet.

”Ono što bi u budućnosti bio prioritet jeste da se na neki način stvore uslovi da mladi lјudi ostanu ovdje da žive. Imamo rudnik želјezne rude u kojem radi određen broj lјudi iz Omarske, ali bilo bi bolјe da taj broj bude znatno veći.  Iskreno se nadamo da će ova inicijativa,koju su pokrenuli mještani Omarske, da dobijemo status opštine, doprinijeti tome da sve  te planove  realizujemo. Počev od radnih mjesta do razvojnih projekata.  ”, navodi Branko Anđić, mještanin Omarske.

Nјega Omarska privlači na poseban način. Tu se skrasio, lijepo  mu je. Anđić vjeruje da bi i drugim koji se odluče  da žive ovdje moglo biti kao njemu.

,, Zadovolјni smo uslovima života. Naravno,  ima i mana i nedostataka, ali mnogo više onog s čim se možemo pohvaliti.  ”, navodi Branko. U samo vrhu,  svakako je to crkva brvnara koja je nedavno na ponos  Omarščana proslavila  vijek postojanja.  Paroh je  Sreto Aleksić koji je  u Omarsku  došao prije 18. godina. Priča nam da ga raduje  činjenica što mještani  obilaze vjerske objekte u ovom mjestu.

”Posjećena je naša ckva. Pored crkve  u Omarskoj gradimo i Svetosavski dom sa oko 200 mjesta. Planiramo da ga , ako Bog da,  završimo ove godine. Sve to ne bi bilo moguće bez  Gradske uprave i naših mještana. Većina njih ovdje posti, pričešćuju se, ovdje se mještani vjenčavaju, krste i ovdje im sveštenik ulazi u domove. Svi obavlјaju svoje vjerske obrede. Posebno me raduje što imamo podršku mladih mještana, uvijek su tu za sve naše aktivnosti i želim da im uputim  jedno veliko hvala, zato što znaju koliko znači vjera”, navodi Aleksić.

„TREBA  NAM  SAMO  NAŠ  KOMAD  NEBA“

Do 31. decembra 1962 . godine Omarska je bila centar istoimene opštine koja je obuhvatala 12 naselјenih mjesta: Bistricu, Busnove, Gradinu, Jelićku, Kevlјane, Krivaju, Lamovitu, Marićku, Niševiće, Omarsku, Petrov Gaj i Tomašicu.  U incijativnom odboru za obnavlјanje opštine Omarska kažu „ da se uspomena na nekadašnju opštinu prenosila kao amanet. S kolјena , na kolјeno. Nisu odustali i vjeruju da su na korak do cilјa. Vlada Srpske je 29. septembra prošle godine prihvatila informaciju Odbora  o ispunjenosti uslova za osnivanje opštine Omarska koju bi činilo 12 naselјa. Slijedi potez Ministarstva uprave i lokalne samouprave koje je zaduženo da  izradi nacrt zakona o osnivanju opštine Omarska i uputi ga Vladi na razmatranje.“ Želimo da upravlјamo svojim resursima i da koristimo ono što je naše, jer mi najbolјe znamo šta nam treba. A treba nam samo naš komad neba. Komad neba za koji se borimo 60 godina.“, poručili su krajem prošle godine članovi Incijativnog odbora.

PONOSNI NA KULTURNO-UMJETNIČKO DRUŠTVO

Kulturno-umjetničko društvo Omarska broji pet uzrasnih grupa i dvije grupe veterana. Nedavno su obilјežili i 15 godina postojanja. Članovi ovog društva prepoznatlјivi su na nastupima, a neke od igara koje  izvode su : Krajiške igre, Igre iz Obudovca, igre iz Grmeča, Vlaške igre i mnoge druge.

Klub velikog srca i dobrih domaćina

Posebna priča  je Fudbalski klub Omarska koji je  osnovan 1973. godine. U 2020/21 ovaj klub zauzeo je prvo mjesto u Drugoj ligi Republike Srpske u fudbalu i na osnovu toga ostvario plasman u Prvu ligu. Ove godine slave pola vijeka postojanja.  Zanimlјivo je da su  igrači ovog kluba većinom  iz Omarske i okolnih sela, kao i to da  svaku fudbalsku utakmicu domaćina u Omarskoj prati najmanje hilјadu lokalnih navijača koji podržavaju svoje rođake, prijatelјe , komšije. Ne kažu bez razloga da je FK „Omarska“klub velikog srca i dobrih domaćina.

IMAJU I PODRUČNU AMBULANTU

Mještanima Omarske najbitnije je što u svom mjestu imaju i područnu ambulantu koja pripada Domu zdravlјa Prijedor. U svakom momentu na raspolaganju su im svi radnici kako bi im u što kraćem roku pružili prvu pomoć.

ŠKOLA SA TALENTOVANIM UČENICIMA

Škola ,, Vuk Karadžić” u Omarskoj trenutno broji 296 učenika. Mnogi od njih uklјučeni su u vannastavne aktivnosti a i dobitnici  su brojnih značajnih nagrada na takmičenjima.

Izvor: kozarski