U januaru ove godine u Prijedoru su se dogodila dva teška ubistva. Brzom intervencijom, policija je za kratko vrijeme privela osumnjičene, kojima je sud odredio pritvor. U Policijskoj upravi ističu da je ekspresno privođenje osumnjičenih dokaz da su policijski službenici osposobljeni i spremni da profesionalno rade svoj posao.

“Ova dva događaja potvrđuju da su policijski službenici blagovremenom reakcijom i prepoznavanjem određenih situacija, preduzeli potrebne mjere i radnje i rasvijetlili dva krivična djela teškog ubistva. Ovako nešto  nije bio slučaj unazad određenog vremenskog perioda, da imamo takva dva događaja i da u oba slučaja u jako kratkom vremenskom periodu dođemo do  izvršioca”, rekao je Sretoja Vujanović, načelnik Policijske uprave Prijedor.

U Sektoru kriminalističke policije ističu da se posebna pažnja posvećuje zloupotrebi opojnih droga i nasilju u porodici.

“Nasilje u porodici kao krivično djelo bilježi blagi porast u odnosu na isti mjesec prošle godine. Kad su u pitanju krađe i teške krađe, evidentirano je ukupno 13 krivičnih djela, nije bilo nekih težih krivičnih djela iz ove oblasti. U januaru smo  imali  četiri različite situacije oduzimanja narkotičkih sredstava, gdje smo u tri slučaja oduzeli nešto preko pola kilograma marihuane, a u jedno raciji smo pronašli određenu količinu opojne droge spid”, kaže Goran Karan, načelnik Sektora kriminalističke policije.

Kakvo je stanje proteklog mjeseca bilo kada je u pitanju javni red i mir pojasnili su u Sektoru policije Policijske uprave Prijedor.

“Najviše prekršaja izvršeno je tučom i fizičkim napadom, zatim vrijeđanjem i posluživanjem alkohola. Naglašavam da nije bilo maloljetnika evidentiranih kao izvršioca prekršaja, dok su evidentirana četiri povratnika. Takođe nije bilo narušavanja javnog reda i mira u kojem je učestvovalo pet i više lica i svi javni skupovi na području PU Prijedor su protekli bezbjedno i bez incidenata”, istakao je Mario Milašin, načelnik Sektora policije.

Na području koje pokriva Policijska uprava Prijedor u proteklom mjesecu zabilježeno je 840 saobraćajnih prekršaja i 75 saobraćajnih nezgoda, u kojima je bilo više teško povrijeđenih osoba. U Policijskoj upravi najavljuju da će i u narednom periodu vršiti pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa posebnim naglaskom na prekoračenje brzine i vožnju pod dejstvom alkohola, koji često dovode do udesa.

Izvor: kozarski