Republika Srpska ima snagu, pa i onu političku, i formirana je da bude država, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na Svečanom prijemu povodom Dana Republike Srpske i godišnjice prvog Ustava u Beogradu.

– Moraće svi da uvaže naše prisustvo i naš glas. Nećemo u NATO. Mi ne zaboravljamo ko nas je bombardovao – istakao je Dodik.

Dodik je poručio da je 9. janauar dan kada je Republika Srpska odlučila da postoji.

– Bio sam tamo te 1992. godine, ponosan što pripadam jednoj generaciji, koja je zaokružila Republiku Srpsku i šta će dalje da brani. To je najvažniji datum Srba s druge strane Drine. Da nismo to uradili, nestali bi. Ne bi nas bilo. Pogledajte FBiH, i sve vam je jasno, tamo su Srbi statistička greška – poručio je Dodik.

Dodik je naglasio da Dan Republike ne može da ode iz istorije srpskog naroda.

– Ustav su napisali najumniji ljudi našeg naroda. Stranci stalno hoće da se mi bavimo sami sobom. Nismo ostali bez pameti, ali ni bez ljubavi za Republikom Srpskom. Ona je formirana da jednog dana bude država. Preživjeli smo pod silnim pritiscima mnogo duže nego neke druge tvorevine na ovim prostorima – rekao je Dodik.

Dodik se dotakao srpskog naroda u regionu ali i na Kosovu i Metohiji.

– Kosovo nećemo nikada izgubiti, ako ga sami ne priznamo. Nema više “bratstva i jedinstva”. Ni jedan srpski političar ne smije da prodaje ideju da je to moguće. Suživot da, ali ništa više od toga – poručio je Dodik.

BiH vidi da postoji samo ako će se poštovati Dejtonski mirovni sporazum.

– Nama ne treba nikakav rat, mi ćemo politikom doći do naših prava. Na prostoru BiH danas vlada mir. Srbi ne znaju da mrze, ali osjećam da s druge strane mrze mene, zato što branim Republiku Srpsku – istakao je Dodik.

Autor: RTRS